Hirdetés
Művház 2018. november 7. 08:33

Könyvritkaságok kerülnek kalapács alá az Agórában

Igazi könyvritkaságokat láthatnak azok, akik a héten ellátogatnak a Somogyi-könyvtárba, ahol a jubileumi 20. Szegedi Könyvárverés anyagát mutatják be. Az aukciót a szombaton délelőtt 10 órától rendezik a Szent-György Albert Agórában.

Az idén már huszadik alkalommal rendez könyvárverést a hét végén a szegedi Dekameron és a Könyvmoly Antikvárium. Szombaton 10 órától a Szent-György Albert Agórában. Az ország minden pontjáról és a határokon kívülről is érkeztek árverésre szánt művek. Ezeket azokkal a ritkaságokkal egészítették ki, amelyeket a szervező két antikvárium az év folyamán gyűjtött össze.

A hagyományosan november első felében megszervezett aukción több mint ötszáz tétel, könyvek, folyóiratok, aprónyomtatványok, grafikák, ex librisek, fotók, kéziratok, képeslapok, oklevelek, plakátok és árjegyzékek kerülnek kalapács alá.

A tematikusan csoportosított tételek között szerepelnek állattani, földrajzi, gasztronómiai, ezoterikus, helytörténeti, jogi, orvosi, sport, néprajzi, mezőgazdasági, politikai, természettudományi kiadványok éppúgy, mint Trianonnal és a revízió kérdésével vagy a judaikával foglalkozó művek.

Az árverésre kerülő szépirodalmi kötetek között van Ady Endre Az Illés szekerén verseskötetének első kiadása vagy Dugonics András Az arany perczek című regénye 1790-es, első kiadásának gondosan restaurált példánya.

Az Erdélyi Szépmíves Céh kiadványai között szerepelnek Dsida Jenő, Kós Károly, Tamási Áron vagy Wass Albert műveinek első kiadásai. Licitálhatnak a gyűjtők a modern magyar irodalom egyik meghatározó műve, az 1908-as Holnap antológia mások mellett Ady Endre, Babits Mihály, Balázs Béla, Juhász Gyula írásait közlő egyik számozott példányára is.

Új gazdára találhat Illyés Gyula Az első légy című versének kézirata, Mikszáth Kálmán egy szintén kézírásos levele vagy Weöres Sándor Vasko Popa román származású szerb költő Az elítélt kés című abszurd költeményének ceruzával papírra vetett műfordítása.

Kordokumentumnak számít egy gyűjtemény, amely az 1911. május 6-án Szegeden feladott valamennyi táviratot, szám szerint 111 üzenetet tartalmaz bőrkötésben.

A válogatások között feltűnnek szamizdat kiadványok is, köztük George Orwell Hódolat Katalóniának című műve, Arthur Koestler Sötétség délben című regénye vagy Petri György több kötete.

Az árverésekre kerülő fényképek közül egy sorozat az 1970-es évek magyar futballcsillagait ábrázolja, a fekete-fehér vagy színes felvételeken megjelenik mások mellett Bicskey, Géczi, Fazekas, Kozma, Dunai II., Esterházy és Törőcsik is.

A képzőművészeti kiadványok között felbukkan Buday György Magyar népmese című színezett fametszete vagy Kass János Ötven év képben és írásban című albumának dedikált példánya.

Képünk illusztráció, egy korábbi szegedi könyvárverésen készült.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: könyvárverés Szent-Györgyi Albert Agóra