Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Megmarad az utókornak: a Közlekedési Múzeumba került a 818-as szegedi Bengáli
Színes 2018. november 7. 08:10

Megmarad az utókornak: a Közlekedési Múzeumba került a 818-as szegedi Bengáli

A Pulz utcai remízben csak rozsdásodott, a múzeum gyakorlatilag a lángvágótól mentette meg a villamost.

Hirdetés

„A Közlekedési Múzeum küldetésének tartja, hogy beszerezzen egy-egy példányt azokból a járműtípusokból, amelyek meghatározó szerepet játszottak az elmúlt évtizedekben a közösségi közlekedésben, és hozzátartoztak a magyar városok arculatához. A két évvel ezelőtt elindult gyűjteménygyarapítási program célja ezeknek a hiányosságoknak a pótlása, hogy mire a múzeum új épülete az Északi Járműjavító területén felépül, a korábbinál jóval gazdagabb, a magyar közlekedéstörténetről teljesebb képet adó kiállítással várjuk látogatóinkat”olvasható a múzeum Facebook-oldalán, ám a poszt folytatása fontosabb: a Szegeden 818-as pályaszámmal leállított Bengáli villamosról szól.

„A Közlekedési Múzeum gyűjteményébe most bekerült tízajtós villamos (FVV CSM–4) az 1978-ban legyártott utolsó 5 darab egyike, mely egészen 2011-ig közlekedett a szegedi közforgalomban, elsősorban a 4-es viszonylaton. A jármű eredeti pályaszáma 814 volt, amit a 2000-es évek elején számoztak át 818-ra, ekkor kapta meg új festését is. A múzeum célja, hogy a közeljövőben a villamost utolsó forgalmi üzemállapotának megfelelően szakszerűen restaurálja, és azt új állandó kiállításán a látogatóknak is bemutassa.”

A szegedi villamosokkal foglalkozó közlekedéstörténeti sorozatunkban mi is írtunk a Bengálikról.

És hogy milyen volt rajtuk utazni? Ilyen. Videónk hét éves: 2011. október 19-én a három vidéki villamosos megyeszékhelyen – Debrecenben, Miskolcon és Szegeden – egy időben, tíz órakor, utolsó útjukra indultak az FVV villamosok, becenevükön a Bengálik. A szegedi flottát a 806-os pályaszámú szerelvény képviselte.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Közlekedési Kft. SZKT villamos Bengáli Közlekedési Múzeum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés