Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. november 7. 00:54 Forrás: MTI

CNN: Jelentős Donald Trump elutasítottsága a választók körében 

Az amerikai hírtelevízió által kedden, a félidős választások napján közölt exit poll felmérések szerint a szavazók 44 százaléka elégedett az elnökkel, míg 55 százalékuk kifogásolja tevékenységét.

Hirdetés

A csatorna által az első urnazárások közeledtével ismertetett eredmények szerint a szavazóhelyiségeket elhagyó választók 41 százaléka gondolta úgy, hogy jó irányba tart az ország, 56 százalék szerint viszont rosszul mennek a dolgok.

A szavazók 65 százaléka válaszolta azt, hogy már több mint egy hónapja eldöntötte, hogyan fog szavazni a keddi választáson, amin megújítják a 435 fős szövetségi képviselőház egészét és a szenátus hozzávetőleg egyharmadát.

A CNN felmérése szerint az először szavazók aránya 16 százalékra nőtt a 2016-os általános választásokon mért 10 százalékhoz képest.

A megkérdezettek 41 százaléka az egészségügyet, 23 százaléka a bevándorlást, 21 százaléka a gazdasági helyzetet, 11 százaléka pedig a fegyvertartással kapcsolatos vitákat nevezte az ország előtt álló legfontosabb kérdésnek.

A gazdaság állapotát a szavazók 68 százaléka tartja jónak, ennek tükrében a hírtelevízió által megszólaltatott szakértők különösen érdekesnek tartották, hogy a válaszadók 56 százaléka szerint rossz irányba tart az ország.

A csatorna által ismertetett adatok szerint a mostani az eddigi legköltségesebb félidős választás, 5,2 milliárd dollárt költöttek rá. 

A választások tétje, hogy Donald Trump továbbra is pártja, a Republikánus Párt támogatásával kormányozhat-e. Jelenleg a republikánusok vannak többségben a kongresszus mindkét házában: a képviselőházban 240 helyük van, a százfős szenátusban pedig 51.

Szakértők azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a Demokrata Párt elhódítja a többséget a képviselőházban, a szenátusban viszont megmarad a Republikánus Párt többsége.

Az ország 50 állama közül 36-ban kormányzóválasztást is tartanak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés