Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 6. 22:47 Forrás: Szeged Televízió

Az építőipari szakmákhoz igyekeztek kedvet csinálni a Dériben

Zsaluzás, ácsolás, falazás, burkolás. A házépítés valamennyi fázisát kipróbálhatták azok a diákok, akik részt vettek a Szegedi Szakképzési Centrum által rendezett pályaorientációs napon.

Hirdetés

Éppen háztetőt épített Martonosi Rudolf a rendezvényen, amikor a Szeged Televízió megszólította. A fiatal fiú jelenleg víz-gáz-fűtésszerelőnek tanul, de minden érdekli, ami az építőiparhoz tartozik.

Van jövője ennek a szakmának, házak mindig épülni fognak, és mostanában fellendült az építőipar, Megtetszett a szakma, azt gondoltam, jó pénz van benne, meg azért nem árt egy kétkezi szakmát megtanulnom – mondta a tévének.

Az Építsd a jövőd! elnevezésű rendezvény célja az volt, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok kedvet kapjanak az építőipari szakmákhoz. Itt kipróbálhatták a házépítés egyes fázisait az alapozástól a tető készítéséig. Az is kiderült, van-e tehetségük ezekhez.

A dinamikusan fejlődő építőipar egyik legnagyobb kihívása a munkaerőhiány. A szakképzettek egy része külföldön helyezkedik el. A Móravárosiban például tíz hiányszakmát oktatnak abból a húszból, amit a megyei fejlesztési és képzési bizottság meghatározott.

Azokra a szakmákra, amik bekerülnek a hiányszakmák közé és ösztöndíjjal támogatottak, megnő a jelentkezők száma. Nagyon sokszor úgy érkeznek a szülők, hogy melyek az ösztöndíjas szakmák, mert úgy gondolják, hogy sokkal nagyobb esélye van a gyereküknek elhelyezkedni a hiányszakmákban – mondta Feketű Béla, a Móravárosi Szakgimnázium és Szakközépsikola igazgatója.

Náluk jelenleg kőművesnek és festőnek tanulnak a legtöbben, de az ács képzést volt, hogy el sem tudták indítani. Közben a szegedi Vedresben elsősorban technikusokat és mérnököket képeznek. 

A technikus képzés felértékelődött itthon és külföldön is, a magyar cégek már a tizenkettedikesek évfolyamán kopogtatnak az ajtókon, vinnék őket ösztöndíjprogrammal a cégekhez, és bizony külföldre is nagyon szívesen hívják ma már a vedreses diákokat – nyilatkozta Nagy János Miklós, a Vedres István Építőipari Szakgimnázium igazgatója.

A diákok nyolcvan százaléka elvégzi a technikusképzést, a többiek egyetemre mennek vagy más területen tanulnak tovább. Ösztöndíjjal támogatják többek között a villanyszerelőnek, az épület- és szerkezetlakatosnak, a kőművesnek, a festő-mázoló-tapétázónak, az asztalosnak és a szerszámkészítőnek tanulókat.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjátban is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: szakma Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola építőipar pályaorientáció Szegedi Szakképzési Centrum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés