Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Szabó Sándor: Komolyan nincs másfél milliárd forint még a költségvetésben ott, ahol egyébként százmilliárdokat költünk stadionokra?
Túl a városon 2018. november 6. 00:35 Forrás: Szeged Televízió

Szabó Sándor: Komolyan nincs másfél milliárd forint még a költségvetésben ott, ahol egyébként százmilliárdokat költünk stadionokra?

Idén jóval magasabb összegben érkezett igény a szociális tűzifaprogramra, mint amennyivel a kormány tervezett.

Hirdetés

Szabó Sándor országgyűlési képviselő arról kérdezte az illetékes tárca vezetőit hétfőn délután a parlamentben, miért nem lehet a korábbi 4 milliárd forintról 5,5-re emelni a keretet, hiszen a tűzifa ára folyamatosan emelkedik.

Szabó Sándor szerint szegényellenes a kormány társadalompolitikája. A legalacsonyabb jövedelműek jelentős része fával fűt, aminek ára 2010 óta több mint 20 százalékkal emelkedett. A szociális tűzifaprogram idén 4 milliárd forintot biztosít a megsegítésükre, ám igény 5,5 milliárd forintra érkezett be.

„A települések nem tudják kiegészíteni ezt a támogatást. Kiszámolták, hogy akár 19 ezer forint/köbméterre is juthat a támogatás a tűzifa tekintetében, miközben a piacon pontosan látjuk, hogy akár 25 ezer forintot is elkérhetnek egy-egy köbméter tűzifáért. Mindezek miatt kérdezem államtitkár urat, hogy miért nem biztosítanak nagyobb keretösszeget a szociális tűzifaprogramra? Komolyan nincs másfél milliárd forint még a költségvetésben ott, ahol egyébként százmilliárdokat költünk stadionokra?” – tette fel a kérdést Szabó Sándor, szegedi országgyűlési képviselő.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerint a kormány mindent megtesz a lakhatási költségek csökkentésére, kiemelte a rezsicsökkentést. 

„Az úgynevezett tűzifa programnak – amelynek során a leginkább rászorult önkormányzatok számára biztosít a kormányzat 2011 óta pénzügyi támogatást – az eredeti és elsődleges célja az volt, hogy azoknak a kistelepüléseknek, ahol tanyás vidékeken, elszórtan sokan élhetnek, és az ő elérhetőségük nehézkes, ezeknek a településeknek juttasson több támogatást a kormányzat, és erre megfelelő mennyiségű forrás rendelkezésre is áll” – mondta Pogácsás.

A kormány szerint tehát annak ellenére, hogy másfél milliárd forinttal több igény érkezett a szociális tűzifa programra, mint a meghirdetett keret, nem kívánják megemelni az erre fordított összeget.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kormány Szabó Sándor szociális támogatás tűzifa Orbán-kormány támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés