Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. november 3. 09:08 Forrás: Szegedi Tükör

Négy karral menekült Szegedre a kolozsvári egyetem

Képriport
Tévhit, hogy a kolozsvári egyetemet áthelyezték Szegedre a trianoni döntés után. Az intézmény menekült, és a Tisza-parton a legszebb épületekben talált otthonra. A Szegedi Tükör a belvárosban folytatja városrésztörténeti sorozatát.

Hirdetés

Az egyetem Dugonics téri épülete eredetileg főreálgimnáziumnak készült. 1880 táján rövid ideig az ítélőtábla székhelyéül szolgált, amelynek elnöke református volt. Ezért, kitekintve az emeleti ablakból, zavarta a szemben álló katolikus Dugonics András szobra. Nem kellett több, elérte a városvezetésnél, hogy ötven méterrel hátrébb helyezzék. Innen származik a mondás, hogy „möglépött, mint Dugonics” – elevenített fel újabb várostörténeti anekdotát Mihály Illés idegenvezető, a Tourinform-iroda nyugalmazott igazgatója.

Az egyetem rektori épülete eredetileg főreálgimnáziumnak épült, de működött benne ítélőtábla is. Előtte a Nobel-díjas rektor, Szent-Györgyi Albert szobra

Hűségeskü helyett

– Az egyetem 1921 októberében kezdte meg az első szemeszterét Szegeden. Tévhit, hogy Kolozsvárról helyezték ide, hiszen senki nem helyezte, hanem menekült az intézmény. A trianoni döntés után a magyar származású egyetemi tanároknak ugyanis román zászló előtt, a Bibliára tett kézzel hűségesküt kellett volna tenniük, hogy nagyszerű tudósokat nevelnek Nagy-Romániának. Ellenálltak, erre kiutasították őket az országból – tért át az egyetem történetére az idegenvezető.

– Szeged fogadta be az intézményt Ferenc József Tudományegyetem néven. Az alapító oklevélbe bele is foglalták, hogy ha véget ér a trianoni gonoszság, akkor visszatérnek Kolozsvárra a karok, de lesz Szegednek önálló egyeteme. Így is történt. Szent-Györgyi Albert szobra azért is fontos, mert 1940-től első rektoraként négy évig vezette az újonnan megalapított Horthy Miklós Tudományegyetemet. Tegyük azt is hozzá, hogy mindezt azután, hogy 1937-ben megkapta a Nobel-díjat. Ebbe az épületbe járt az 1924–25-ös tanévben József Attila is.

Akinek jó a szeme, ismerős arcvonásokat fedezhet fel a Dóm téri zenélő óra figuráin. A diákok között költőket, legfelül Klebelsberg Kunót

Felajánlottak és építettek

A város a legszebb épületeit ajánlotta fel az egyetem céljaira. Így adták át a MÁV leszámítolási hivatalának (a mai Egyetem utcai) épületét, amely korábban az egész Osztrák–Magyar Monarchia vasúti szállítmányozását intézte. Miután az országot megcsonkították, ekkora irodaházra nem volt szükség. Emellett épültek a belvárosban kifejezetten a klinika számára épületek. Kolozsvárról négy kar jött a városba: a bölcsész-, az orvos-, a gyógyszerész és a természettudományi kar. Abból fejlődött tovább az egyetem a jogi, a gazdaságtudományi karral, kettéválik az orvoskar általános és fogorvosi fakultásra. Míg hét egyetemi és öt főiskolai karrá teljesedett ki.

Nem teljes a Dóm tér

Érdemes az egyetem történetéhez kapcsolódóan jobban szemügyre venni a Dóm téri zenélő órát, mert Kulai József szobrász ismert tudósokat, művészeket mintázott meg. Tizenkét 150–160 centi magas diákfigura vonul fel a kollégiumuk ornátusában közöttük felfedezhetjük Mikes Kelemen, Petőfi Sándor, Csokonai Vitéz Mihály, Kazinczy Ferenc, Tinódi Lantos Sebestyén arcát. Őket a négy kar dékánja követi, egyikük Herman Ottót idézi. Végül a rektor alakján Klebelsberg Kunó kultuszminiszter jellegzetes vonásai ismerhetők fel. A Csury Ferenc tervezte óraszerkezetet és az egyetemi életből vett dalokat először az 1936-os szabadtéri játékokon hallhatta a nagyközönség.

Madártávlatból. Épülnek a klinikák a Tisza-parton 1926 körül (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: T14150)

Az én Szegedem

Megmutatná féltve őrzött régi családi fotóját a Szegedi Tükörben? Fényképezte fiatalkorában az utcát, ahová beköltözött, és elmesélné a felvétel történetét? Nosztalgiázzunk együtt! Dombai Tünde újságírót eléri e-mailen vagy a Szegedi Tükör, Polgármesteri hivatal, 6720 Szeged, Széchenyi tér 10. címen.

Akkorra már a püspöki székesegyházzá lett fogadalmi templom, és a püspöki palota, valamint az egyetem biológiai és orvosi intézetei egy megkomponált teret közrezárva alkottak szerves egységet, Rerrich Béla nagy ívű tervei alapján. A homlokzatokat – valószínűleg a stockholmi városháza mintájára – alakították ki különlegesen égetett klinkertéglából. A tervező elképzelése ugyan nem valósulhatott meg teljes egészében: a Somogyi utca felőli része nyitva maradt.

Belvárostörténet

Dombai Tünde

(Folytatjuk.)

Ha nyitóképünkre kattint, galéria nyílik, amelyben megnézheti, hogyan épült a Bőrklinika a Tisza partján.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belváros helytörténet Mihály Illés Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tükör SZTE Kolozsvár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés