Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. november 2. 12:25

Begördült Szegedre a vágyak és a meglepetések vígoperája

Képriport
Mozart klasszikusa, a Figaro házassága lesz az évad első operapremierje a Szegedi Nemzeti Színházban, a darabot Szabó Máté rendezésében mától láthatja a közönség. A vígopera a Szentendrei Teátrumból érkezett.

Hirdetés
Hirdetés

A produkciót a Co-Opera állította színpadra, szabadtéren a Szentendrei Teátrum tűzte műsorára júliusban, a vidéki kőszínházak közöl pedig elsőként Szegeden látható magyar nyelven, Vidor Dezső fordításában.

A Co-Opera fő célkitűzése operák koprodukcióban történő bemutatása. Az együttműködés egyszerre művészeti és gazdasági jellegű. Az első produkció a 2017/18-as évadban jött létre: a szentendrei Fő térről „indult el” A sevillai borbély című Rossini-opera, amely később Szegeden, a budapesti Operettszínházban és Győrben is nagy sikerrel szerepelt.

Ezt a sort folytatja most a Co-Opera második vállalkozása, a Figaro házassága, amely a Szentendrei Teátrum, a Szegedi Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház, a Győri Nemzeti Színház  és az Operettissima Non-profit Kft. együttműködésében jött létre.

A művet az évadban magyar nyelven adják elő többszörös szereposztásban az ország 11 színházában, a magyarországi helyszíneken eddig több mint félszáz előadást kötöttek le.

Wolfgang Amadeus Mozart és Lorenzo Da Ponte első közös műve a vágyak és a meglepetések vígoperája, amely hol ellenállhatatlan humorral, hol szívbemarkoló őszinteséggel mesél az emberekről.

Szabó Máté lendületes rendezése közelebb hozza a történetet a mai nézőhöz: Almaviva gróf, a vagyonos borász házában minden a feje tetejére áll a két alkalmazott, Figaro és Susanna esküvőjének napján.

A könnyed, játékos darab azoknak is kellemes szórakozást kínál, akik idegenkednek az opera műfajától, a történet ugyanis rendkívül vidám és fordulatos: Marcellina Figarót szereti. Figaro és Susanna egymást szeretik, csakhogy a gróf is Susannát szeretné…

A grófné azt szeretné, hogy a gróf őt szeresse. Cherubino minden nőt szeret, de elsősorban a grófnét. Barbarina Cherubinót szereti. Bartolo a bosszút, Basilio a botrányt, Antonio pedig az italt.

– Félelmetes humorral teli kritikája ez a darab a hierarchikus társadalmi rendszernek, amely megmutatja, hogy a magasabb és mélyebb szinteken is emberek vannak, kiszolgáltatva egymásnak, illetve a legnagyobb hatalomnak: a szerelemnek – nyilatkozta a rendező.

A Figaro házasságát a Szegedi Nemzeti Színházban hármas szereposztásban próbálták a héten. Barnák László főigazgató szerint a darabot akár többször is érdemes megnézni, a változatos szereposztás miatt ugyanis minden előadásban új szereplőkkel, köztük népszerű budapesti vendégművészekkel találkozhat a közönség.

Olyan szegedi kedvencek éneklik a főbb szerepeket, mint az Operaház énekművésze, Rácz Rita, aki a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte pályáját, a Simándy József énekverseny győztese, Kálnay Zsófia vagy Rálik Szilvia és Balczó Péter, akik korábban többször is színpadra léptek már a Tisza-parti városban.

Szereplők

 • Almaviva gróf: Szélpál Szilveszter, Kovács István, Kendi Lajos
 • A grófné: Somogyvári Tímea Zita, Rálik Szilvia, Fodor Beatrix
 • Susanna: Horák Renáta, Rácz Rita, Keszei Bori
 • Figaro: Cseh Antal, Kiss András, Pataki Bence
 • Bartolo: Altorjay Tamás, Busa Tamás, Bátki Fazekas Zoltán
 • Marcellina: Vajda Júlia, Laczák Boglárka
 • Basilio: Bocskai István, Balczó Péter
 • Cherubino: Gyüdi Eszter, Kálnay Zsófia, Mester Viktória
 • Antonio: Taletovics Milán, Makkos Ambrus
 • Barbarina: Kovács Éva, Ferenczy Orsolya
 • Don Curzio: Bónus Gábor, Bocskai István

Ekkor is megnézheti még…

November 2. 19:00 – Nemzeti Premier bérlet
November 3. 19:00 – Gregor József bérlet
November 4. 19:00 – Erkel Ferenc bérlet
November 10. 19:00 – Zártkörű előadás, jegyek nem válthatók
November 24. 19:00 – Bérletszünet
November 27. 19:00 – Domján Edit bérlet
November 28. 19:00 – Universitas bérlet
December 2. 19:00 – Ady Endre bérlet

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Co-Opera Figaro házassága Szegedi Nemzeti Színház

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés