Hirdetés
Szegeden 2018. november 1. 15:58

Azokra emlékeztek, akik az életüket adták a hazájukért és városukét

Képriport
Mindenszentek ünnepe alkalmából a Szegedi Bajtársi Klub megemlékezést tartott a Belvárosi temetőben a világháborús hősi emlékműnél. A város nevében Kerek Attila és Lauer István helyeztek el koszorút az emlékhelyen.

Hirdetés
Hirdetés

Az ünnepi megemlékezés Grósz Anna Boróka szavalatával kezdődött, aki Somogyvári Gyula: Jánosok című versét adta el. A vers arról az időszakról emlékezik meg, amikor a vesztes első világháború után a magyar katonáknak át kellett adniuk a fegyvereiket a győzteseknek. Az első világégés éppen 100 éve ért véget, ez adott különös aktualitást a versnek és a hősi halottakról szóló megemlékezésnek.

A Szegedi Bajtársi Klub nevében Komáromi Csaba, történész adott áttekintést Szeged katonai múltjáról. A tatárjárás óta fontos katonaváros volt Szeged, egészen a legutóbbi időkig, amikor felszámolták az itt lévő műszaki dandárt. Az első világháborús szegedi hősök neveit huszonkét betontáblából álló két emlékfalra írták, de valószínűleg nincs felsorolva itt minden áldozat neve. Komáromi Csaba elmondta, hogy a történelmi Magyarország területéről bevonult katonák közül minden ötödik elesett, és ez a veszteségarány jellemző volt a szegedi egységekre is.

Szegeden egyébként huszonhét emlékhelyen több ezer név emlékeztet hatalmas vérveszteségre, amely az 1914-ben kezdődött nagy háborúban érte a várost. Az áldozatok emlékére több egyházi, katonai, civil és városi szervezet helyezett el koszorút az ünnepség végén az emlékműnél. Az önkormányzat nevében Kerek Attila, művészeti főtanácsos és Lauer István önkormányzati képviselő helyezték el az emlékezés virágait a sírhelynél.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: I. világháború koszorúzás megemlékezés Mindenszentek Szegedi Bajtársi Klub

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés