Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. november 1. 00:18 Forrás: MTI

Donald Trump akár 15 ezer katonát is küldene az Egyesült Államok déli határaihoz

„A migránsok nem fognak bejönni az országba” – erősítette meg az amerikai elnök a korábbi álláspontját.

Hirdetés

Donald Trump erről a Fehér Házban beszélt újságíróknak, mielőtt floridai kampányútra indult. 

Hozzátette: kormányzata fel fog készülni az egyelőre az amerikai határtól még mintegy 1600 kilométerre menetelő, Közép-Amerika felől közeledő migránsok feltartóztatására.

„A hadsereget már odarendeltük, körülbelül 5 ezer katonánk van a határnál, és még további 10-15 ezer katonát küldhetünk” – mondta. 

A védelmi minisztérium eddig 5200 amerikai katonának az amerikai-mexikói határra telepítéséhez adott felhatalmazást. A Hűséges hazafi névre keresztelt hadművelettel megerősítik a határvédelmet Texastól Kaliforniáig, a katonák létszámának növelése mellett logisztikai segítség érkezik a jelen lévő határőrizeti szervekhez. Ezenkívül a Nemzeti Gárda 2100 tagja szintén a határnál van már.

Az egyik újságíró kérdésére, hogy nem a jövő héten tartandó félidős választások előtti félelemkeltés motiválja-e a bejelentést, Trump határozottan nemleges választ adott, és azt hangsúlyozta: a migráció rendkívül fontos téma. 

Elemzők rámutatnak: nem Trump az egyetlen elnök, aki erősíteni próbálta a déli határok védelmét. Elődje, Barack Obama 2010-ben a Nemzeti Gárda 1200 tagját küldte, míg George W. Bush elnök 2006-ban 6000 gárdistát rendelt a mexikói határhoz. Már 2006-ban megkezdődött a határőrizet megerősítése: utak és kerítések épültek, és kiépítették a határfigyelő rendszert is. 

Azonban Obama és Bush is a Nemzeti Gárda tagjaira és nem a hadseregre támaszkodott, azzal érvelve, hogy a katonáknak nincs gyakorlatuk a határvédelmi feladatok ellátásában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok határ migráció migráns
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés