Művház 2018. október 31. 23:27 Forrás: MTI

A magyar filmet állítja középpontjába a 41. Denveri Filmfesztivál

A Magyar Nemzeti Filmalap szerdai közleménye szerint tíz magyar mozifilmet és egy rövidfilmet tűz műsorra az október 31-től november 11-ig tartó coloradói rendezvény a Denver Film Society szervezésében.

A szervezők a világhírű magyar rendező, Mészáros Márta előtt tisztelegnek legutóbbi alkotása, a chicagói filmfesztivál közönségdíjas Aurora Borealis – Északi fény című, Törőcsik Mari főszereplésével készült történelmi film vetítésével. Antal Nimród A Viszkis című alkotása és Gárdos Éva Budapest Noir című filmje szintén meghívást kapott a rangos amerikai fesztiválra, utóbbit a rendezőnő személyesen mutatja be a filmfesztivál közönségének.

A legújabb magyar alkotások közül Denverben műsorra tűzik az Örök tél, a Genezis, a Virágvölgy és az Egy nap című egészestés játékfilmeket, valamint a Még nem című animációt, ami a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült. A 2017-ben debütált filmek közül látható lesz a Kincsem, A hentes, a kurva és a félszemű, valamint a Jupiter holdja is.

A közlemény kitér arra is: a nagy sikerre való tekintettel ötödik alkalommal idén is megrendezik november 2-án és 3-án a San Franciscó-i Magyar Filmfesztivált. A Coppola Theatre-ben hét kortárs magyar filmalkotást, köztük a Kincsem; a Liza, a rókatündér; és az Aurora Borealis című filmeket láthatja a közönség.

A San Franciscó-i Állami Egyetem filmszakával és a Central European California Cultural Institute-tal (CECI) közösen szervezett fesztivál különlegessége, hogy Steven Kovács professzor vezetésével egy filmkurzus is épül a program köré, így az öbölben élő magyar diaszpóra mellett az amerikai diákokhoz is eljutnak a magyar alkotások – olvasható a közleményben.

(fotó: Törőcsik Mari az Aurora Borealis – Északi fény című filmben, forrás: magyar.film.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egyesült Államok fesztivál film Filmalap mozi