Hirdetés
Szegeden 2018. október 31. 14:21

Halottak Napja: minden, amit az ünnepek idején tudni érdemes

Meddig lesznek nyitva a sírkertek Szegeden? Mivel jutunk ki a temetőkbe? Hol parkolhatunk? Most is vigyáznak majd ránk a rendőrök? Mire figyeljünk, hogy ne váljunk áldozattá? Mutatjuk mindenre a választ!

Az idén is több százezer látogatóra számítanak a négynapos ünnep idején a szegedi sírkertekben. Most is meghosszabbított nyitva tartással várják a temetők mindazokat, akik halottak napja alkalmából szeretnék leróni kegyeletüket elhunyt hozzátartozóik sírjánál.

– Már az október 23-i hosszú hétvégén is nagyon sokan ellátogattak szeretteik sírjához. A nagy rohamot azonban csütörtökre, Mindenszentek napjára várjuk – mondta el Molnár Tamás divízióvezető a Szeged TV Fókuszban című magazinműsorában.

  • A Belvárosi, a Tápéi, a Kiskundorozsmai és a Gyálaréti temetők november 6-ig reggel 7-től este 8 óráig lesznek nyitva.
  • A legtöbb sírkertben meghosszabbított ügyeletet is tartanak az irodákban.
  • Nem szednek behajtási díjat a temetői parkolókban, így a sírkertekbe az ünnepek idején bárki ingyen behajthat.
  • A Belvárosi temetőben a forgalmat egyirányúsítják: a Fonógyári út felől lehet majd behajtani és a Bajai út felé lehet elhagyni a temetőt gépkocsival.

– Az ünnepek idején összesen hat-nyolcszázezer látogatásra számítunk a szegedi sírkertekben. Ez a gyakorlatban nem jelent ennyi embert, hiszen sokan többször is eljönnek az ünnepek idején szeretteik sírjához, de mindenképpen hatalmas forgalomra kell felkészülni – mondta el Molnár Tamás.

Hogyan jutok ki a temetőbe, ha nincs autóm?

Ünnepi autóbusz menetrend
(November 1. – november 4.)

A Tisza Volán Tarján, Víztorony térről 12-es jelzéssel, „Temetői járat” megjelöléssel a Tarján, Víztorony tér–Csillag tér–Szilléri sugárút–Római körút–Brüsszeli körút –Berlini körút –Párizsi körút–Mars tér–Bartók tér–Tisza Lajos körút –Dugonics tér–Kálvária sugárút–Bajai út–Krematórium–Belvárosi temető–Fonógyári út–Izabella híd–Rókusi körút –Csongrádi sugárút–Lomnici utca–Makkosház–Hont Ferenc utca–Ortutay utca–Makkosházi körút –Budapesti körút –Tarján, Víztorony tér útvonalon közlekednek (kétirányú körjárat).

Indulási időpontok Tarján, Víztorony térről:
– a Belváros felé 8.15 és 16.15 óra között 30 percenként,
– a Rókusi körút felé 8.30 és 16.30 óra között 30 percenként.

A járatok igénybevétele megegyezik a helyi járatokon érvényes utazási feltételekkel. Az autóbuszvonalon csak alacsonypadlós autóbuszok közlekednek.

A Belvárosi temetőhöz – 12-es jelzésű autóbuszokon kívül – a 36-os jelzésű autóbuszokkal, az Alsóvárosi temetőhöz a 90-es jelzésű autóbuszokkal, az Újszegedi temetőhöz a 60-as és 60Y-os, valamint a 67-es és 67Y-os jelzésű autóbuszokkal is biztosítják az eljutást.

Az utazási tudnivalókkal kapcsolatban bővebb információ az interneten található vagy az éjjel-nappali menetrendi információ vonalán, a (80) 828-111-os telefonszámon adnak felvilágosítást.

Villamosok menetrendje

A 3F jelzésű villamosok november 01. és november 04. között a halottak napi megemlékezések során megnövekedő utazási igényekhez igazodva – meghosszabbított üzemidővel – az alábbi „halottak napi” menetrend szerint közlekednek:

3F Tarján – Fonógyári út
07.00- 19.20   Követési idő: 20 perc

3F Fonógyári út – Tarján
07.40- 20.00   Követési idő: 20 perc

Legyen óvatos, ha temetőbe megy!

Ilyenkor megnő a temetők forgalma, ezzel együtt pedig az ott elkövetett bűncselekmények száma is. A Csongrád Megyei Rendőrkapitányság ezek megelőzésére, elkerülésére hívta fel a figyelmet a Belvárosi temetőben.

Halottak napja idején megnő a bűncselekmények száma, ami sokszor a figyelmetlenségből is adódik. Ezt már sokan tudják, ezért óvatosak.

– Nem hagyjuk nyitva a kocsit, sőt olyan helyre kell rakni az autót, ahol látják. Nem muszáj eldugni, annál rosszabb, ha valaki eldugja  – mondta Mari Mátyás a Szeged Televíziónak.

A rendőrség szórólapokon is felhívja a temetőlátogatók figyelmét a veszélyekre, és arra, hogy ilyenkor jobban vigyázzanak az értékeinkre.

– Megfelelő kerékpárlezárásról gondoskodjanak, illetve ne hagyjanak se a csomagtartón, se a kormányon semmilyen értéket. Ha pedig a sír körül tevékenykednek, sem a síron, sem a sír mellett a padon ne hagyjanak még egy pillanatra sem értéket, amíg elmennek vízért, locsolókannáért, seprűért. Mindenre fokozattan vigyázzanak – mondta Mózesné Toronykőy Márta, a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a tévének.

A rendőrség évek óta azt tapasztalja, hogy sokan vidékről jönnek a szegedi temetőkbe, ami nagymértékben növeli a forgalmat. A gördülékenyebb közlekedés érdekében segítenek a temetők környékén.

– Ezt a gépjárműforgalmat egyrészt irányítani, kezelni kell, illetve a forgalmat terelni vagy éppen korlátozni is. Másrészről ilyenkor nagyon sok a gyalogos, illetve kerékpárral érkező. Az ő biztonságuk érdekében fontos a rendőri jelenlét biztosítása – mondta Torzsa Endre, a Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Nemcsak az utakon, bent a temetőkben is megjelennek a rendőrök.

Munkájukat tíz polgárőr egyesület is segíti, főként az autók megfelelő parkolására ügyelnek. Emellett ők is felhívják az emberek figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, hogy miként óvhatják értékeiket. Ha mégis megtörténik a baj, a rendőrök mellett hozzájuk is lehet fordulni.

A Csongrád Megyei Rendőrkapitányság szerint az is fontos, hogy

ne hagyjuk cserben egymást, az időseket, ezért rokonainkat, családtagjainkat, ha tehetjük, kísérjük ki a sírokhoz.

Óvatosságra int mindenkit a katasztrófavédelem is

Fokozott óvatosságra int a katasztrófavédelem mindenkit mindenszentek és halottak napja előtt, mivel ilyenkor sokan mécsest vagy gyertyát gyújtanak a lakásukban is.

Mukics Dániel, az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elküldött közleményében azt írta,

november első napjaiban évente átlagosan húsz-harminc olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécses vagy koszorú okoz tüzet. Az esetek többségében csak kisebb károk keletkeznek, de minden évben előfordul, hogy egy gyertya nagyobb lakástüzet vagy sérülést okoz.

A tüzek leggyakoribb oka, hogy a lakásban égő mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek más helyiségekre is.

Fontos tűzálló anyagból készült alátétet használni, így megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa környezetét. A meggyújtott gyertyát soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, olyan stabil helyre kell tenni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig el kell távolítani a gyúlékony anyagokat.

Mukics Dániel hozzátette: a temetőkben nemcsak a felgyülemlett avar, hanem az elszáradt növények és a művirágok is könnyen lángra kaphatnak. Ajánlott a sírhely közvetlen környezetét megtisztítani a száraz avartól, az elszáradt virágoktól és koszorúktól.

A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg, a mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, ne tudjon felborulni, a tartóban égő mécsest pedig távozáskor oltsuk el – javasolta a katasztrófavédelem szóvivője.

Videóink is vannak! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportjait!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Halottak Napja Mindenszentek temető ünnep