Szegeden 2018. október 31. 12:38

Nyugdíjas Parlament: húszezer idős nyugdíja nem éri el a harmincezer forintot

Húszezer idős ember nyugdíja nem éri el a harmincezer forintot, miközben a Fidesz járuléktörvénye miatt az első tíz legnagyobb nyugdíj már meghaladja a kétmilliót is. Ez sokakat felháborít – mondta Korózs Lajos országgyűlési képviselő a mai Nyugdíjas Parlament előtt Szegeden.

A Szent-Györgyi Albert Agórában rendezték meg ma, szerdán délelőtt a régió Nyugdíjas Parlamentjét, amely már a hatodik ilyen rendezvény volt idén az országban.

A rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón Karácsony Mihály országos elnök elmondta, a területi fórumokon elhangzott problémákat, javaslatokat később összesítik és egy országos fórumon is megvitatják.

Az eredményekről elmondta, eddig három témakörben tettek javaslatot a köztársasági elnöknek.

Többek között arra kérték Áder Jánost, ne írjon alá olyan törvényt, amely hátrányosan érinti az időseket, kezdeményezzen új jogszabályokat a nyugdíjasok életminőségének javítása érdekében és próbálja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy jobban odafigyeljenek az emberek a vidéken, magányosan élő idősekre.

Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő szerint két témakör – a nyugellátás és az egészségügy – foglalkoztatja és háborítja fel leginkább az időseket ma Magyarországon.

Jelenleg kétmillió hatszázezren kapnak valamilyen nyugdíjszerű ellátást az országban.

– Szégyen és felháborító, hogy húszezer idős ember nyugdíja még mindig nem éri el a harmincezer forintot, miközben a Fidesz törvénymosósítása miatt, amivel hat éve eltörölték a járulékfizetési plafont, az első tíz legnagyobb nyugdíj már meghaladja a kétmillió forintot is.

Arról is beszélt a politikus, hogy a nyugdíjasok egyharmada nem kapja meg az egyszemélyes háztartásra számolt létminimum összegét, azaz a 79 ezer 500 forintot sem havonta, több mint nyolcszázezer idősnek pedig a 134 ezer forintos átlagnyugdíjnál is kevesebbet visz havonta a postás.
Korózs Lajos arról is beszélt, hogy az idősek számára is elfogadhatatlan az, hogy jó egészségügyi ellátást csak magánorvosnál vagy hálapénz fejében kaphatnak.

– Egy nagyobb műtétre ma Magyarországon nem ritkán négy-öt évet is várni kell. A több tíz- vagy százezer forintos diagnosztikai vizsgálatokat sem tudják megfizetni a nyugdíjasok, így a többségük számára maradnak a hosszú várólisták.

A politikus szerint komoly előrelépést jelentene, ha sikerülne az alapellátást rendbe tenni, de erre egyelőre nem látszik kormányzati szándék.

Szabó Sándor, Szeged szocialista országgyűlési képviselője szerencsére helyben több pozitívumról is számot tudott adni.

– Szegeden az önkormányzathoz tartozó házi és a gyermekorvosi ellátásban jelentős beruházásokra és rekonstrukciókra került sor az elmúlt időben – mondta a képviselő, többek között kiemelte, közel egymilliárd forintból megújult a Budapesti körúti és a Korondi utcai rendelő, Dorozsmán pedig új egészségház épült.

Az önkormányzat a jövőben is folytatja az egészségügyi és szociális beruházásokat.

– Újabb egymilliárd forintból az Északi városrészben orvosi rendelőt, valamint a városban új hajléktalan szállót alakítanak ki, Tápén pedig hamarosan korszerű épületbe költözhetnek a védőnők.
Szabó Sándor kiemelte, Szeged élen jár az idősek mindennapi életének, közérzetének javításában is. Az idén tizenöt millió forintot biztosított a költségvetésében az önkormányzat a szépkorúak különféle közösségi programjainak támogatására – emelte ki Szabó Sándor.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Korózs Lajos Nyugdíjas Parlament Szabó Sándor Szent-Györgyi Albert Agóra