Hirdetés
Művház 2018. október 30. 15:24

Valahol Európában: akár ma is elkallódhatnak a gyermekeink

Képriport
Hét évvel ezelőtt Hosszú szerepét énekelte nagy sikerrel a Dóm téren, most a kőszínházban állítja színpadra negyven gyermekszereplővel a Valahol Európában című musicalt Szőcs Artur. Az olvasópróbán jártunk.

Zsúfolásig megtelt gyermekszereplőkkel és felnőtt színészekkel ma délelőtt a Nagyszínház balett-terme, ahol először találkozott olvasópróbán a rendező, Szőcs Artur a Valahol Európában alkotóival.

A musicalt december 21-én mutatják be a Nagyszínházban, addig 56 napja van a stáb tagjainak, hogy tökéletes produkciót hozzanak létre.

A darabhoz 6-17 éves, énekelni tudó fiatalokat kerestek, akiknek színészi, táncos és énekesi képességeiket is meg kellett mutatniuk még szeptember elején. A válogatáson végül negyvenen szerepeltek sikeresen, ők ültek ma délelőtt az olvasópróbán. Mivel a történet a háború idején játszódik és a főszereplők egy javítóintézetből szöknek el, a fiúknak azt is vállalniuk kellett, hogy az akkori kor hajviseletének megfelelőn, egy milliméteresnél is rövidebbre nyíratják majd magukat az előadás idejére.

– Nemcsak be, de ki is lehet kerülni a darabból, aki nem teljesít rendesen – mondta elöljáróban a gyerekeknek a rendező, majd arra kérte a fiatalokat, hogy kölcsönösen tegezzék egymást a próbák során.

– Akit elkezdek magázni, az jobb, ha megijed, mert annál rezeg a léc.

Szőcs Artur megígérte, egyenrangú kollégáknak tekinti a gyerekeket a felnőtt színészekkel, azaz velük is ugyanolyan szigorú lesz.

A darab koreográfusa, Bodor Johanna a próba előtt többek között arról beszélt, valamikor ő is itt kezdett, hiszen a Szegedi Balett táncosa volt, most pedig örömmel jött vissza egy kicsit nosztalgiázni.

– Csak a közös munkától és a közös kreativitástól lehet jó egy előadás – biztatta a fiatalokat.

– Csodálatos a zenéje a darabnak, ráadásul most igen csak aktuális is a témája – ezt már Ágoston Katalin, a szegedi teátrum fiatal színésznője mondta portálunknak, akire Suhanc szerepét osztották. – A musical legfiatalabb gyerek szereplője mindössze nyolc éves, így ez a darab minden korosztályhoz és minden korosztálynak szól majd.

A csapat megkezdte a próbát, mi pedig a színház főigazgatójától, Barnák Lászlótól azt kérdeztük: miért pont erre a darabra esett a választás? Mitől aktualitás?

– A színházunk kínálatában minden évben megjelenik egy nagyszabású zenés mű, tavaly egy operett, most pedig egy musical. Nagyon aktuálisnak érzem a mű mondanivalóját, hiszen, ha nem is közvetlenül, de minket, európaiakat is érint a háború a migráció kapcsán. A mai társadalmi környezetünkbe is van egy fajta feszültség, nehezen fogadjuk el a másikat, egyre jobban terjed a tolerancia hiánya. Úgy gondolom,

olyan korban élünk, amikor oda kell figyelni arra, hogy vannak szerencsétlen sorsú emberek, akiknek kezet kell nyújtanunk

– ez ennek a darabnak is fontos üzenete.

A főigazgató arra is felhívta a figyelmet, a darab a város és a színház közötti kapcsolatot is erősíti, hiszen sok gyermekszereplő és rajtuk keresztül a családjuk is ilyen módon szorosabban kötődik a színházhoz.

– Az idei a Családok éve is, aligha lehetne ennél aktuálisabb darabot találni, ami a szeretetről szól és arról, hogy figyeljünk oda a gyermekeinkre, mert nagyon könnyen elkallódhatnak a mai világban is.

A darabot december 21-én mutatják be a Nagyszínházban, majd ezt követően ebben az évben még három alkalommal játsszák.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Nemzeti Színház musical Valahol Európában