Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. október 30. 13:42

Fél év börtönbüntetésre ítélték Miklós Pétert

A Szegedi Járásbíróság első fokú ítélete szerint a szegedi közgyűlés Fidesz többsége által hét éve kinevezett cégvezető szabálytalanul fizetett ki különböző javadalmazásokat az ügyvezetése alatt, ezzel jelentős vagyoni hátrányt okozott a SZINT Kft-nek. A másodrendű vádlottat bűnrészesség miatt pénzbüntetésre ítélték.

Hirdetés

Az ítélethirdetésen nem jelent sem Miklós Péter, sem a cég egykori gazdasági vezetője, Kozári Edit. A Szegedi Járásbíróság ítélete szerint Miklós Pétert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt fél év börtönbüntetésre ítélték, amit egy év próbaidőre felfüggesztett a bíróság. A másodrendű vádlottat egymillió forint pénzbüntetés megfizetésére ítélték. A SZINT Szegedi Intézményfenntartó Kft. jogutójaként működő IKV Zrt. polgári kárigénnyel élt, amit jogosnak ítélt a bíróság, így a két egykori cégvezetőnek a vádiratban feltüntetett 6 millió 215 ezer forintos kárt meg kell térítenie. Ezen felül 300 ezer forint eljárási illetéket is meg kell fizetniük.

Miklós Péter 2011 áprilisától 2014 decemberéig töltötte be a SZINT Kft. ügyvezetői posztját. Ez volt az az időszak, amikor a jobboldali többségű képviselő-testület majdnem az összes önkormányzati tulajdonú cégnél vezetőcserét hajtott végre, így a takarítást végző városi kft. esetében is egy, a testület támogatását élvező ügyvezető kinevezését kezdeményezték. Miklós Péter a tárgyalásokon hangsúlyozta, hogy munkáját eredményesen végezte, ugyanis vezetése alatt a cég készpénz-állománya 50 millió forinttal gyarapodott. A 2014-es vezetőcserét követően nagyfokú racionalizálásba kezdett a város vezetése, ezért korábban önállóan működő cégeket vontak össze, így a SZINT tevékenysége az IKV Zrt-hez került. Ezért nyújtott be kártérítési igényt az IKV a mostani tárgyaláson.

A vádirat szerint szabálytalanul fizettek ki különböző javadalmazásokat abban az időszakban, amikor Miklós Péter állt a cég élén, és a másodrendű vádlott, Kozári Edit volt a gazdasági vezető. A kár összege több mint hatmillió forint, ami három szabálytalanul kifizetett tétel összértéke. A SZINT Kft. javadalmazási szabályzata alapján a versenytilalmi javadalmazás jogszerűtlen volt, mert azt csak a cég felügyelőbizottságának, illetve a városi közgyűlés hozzájárulásával lehetett volna megadni. A Munka Törvénykönyve pedig közös megegyezés esetén nem engedi meg a végkielégítés fizetését sem. A bíróság szerint Miklós Péter rendkívül „nagyvonalú” volt a különböző javadalmazások kifizetésekor, és hiába hivatkozott arra, hogy a jogszabályi következményekre nem figyelmeztette a cég ügyvédje, a felelősség a károkozásért őt terheli.

A múlt heti tárgyalási napon két egykori titkárnőt hallgatott meg a bíróság. A tanuktól főként azt kérdezték, hol tartották a cég javadalmazási szabályzatát. Ez azért kulcskérdés, mert e szerint a dokumentum szerint szabálytalanok voltak a kifizetések, ám Miklós Péter állítja, hogy ilyen szabályzatot soha nem látott. Ez a bíróság álláspontja szerint életszerűtlen, mert egy felelős vezetőnek ismernie kell a cég összes szabályzatát.

A két tanú azt állította, hogy létezett ilyen dokumentum, és az hozzáférhető volt a titkárságon, illetve a gazdasági vezető irodájában. A védelem szerint azonban nem bizonyítható, hogy Miklós Péter a cég átvételekor tudomást szerzett arról, hogy van a SZINT-nek javadalmazási szabályzata, így az abban foglaltakat nem is alkalmazhatta, amikor végkielégítések kifizetéséről döntött.

Összesen három olyan munkaszerződés bontás, illetve az azt követő visszafoglalkoztatás volt, amelyek a bíróság szerint a hatályos jogszabályba ütköztek. A javadalmazások kifizetése ugyanis egyrészt meglehetően önkényes módon történt, ugyanakkor nincs megfelelő indok arra, hogy a munkaviszony megszüntetése és végkielégítés kifizetése után valakit visszafoglalkoztasson egy cég.

A bírósági indoklás szerint nincs kapcsolat aközött, hogy a cég sikeresen működött abban az időszakban, és, hogy szabálytalan kifizetések történtek a cégnél. A pénzügyi nyereség nem lehet indoka egy önkormányzati cégnél a jogszabályokat figyelmen kívül hagyó kifizetéseknek. Egy 2009-es, a cégek takarékosságát ösztönző jogszabály ugyanis világosan elkülöníti a versenyszférára és a közszférára vonatkozó munkavállalói és munkaadói lehetőségeket. Ennek tükrében a közszférában sokkal szabályozottabb a javadalmazások rendszere, aminek nem feleltek meg az egykori ügyvezető igazgató döntései.

A Szegedi Járásbíróság döntése nem jogerős, ugyanis a vádat képviselő ügyész súlyosbításért, a két vádlott ügyvédei ügyfeleik felmentésért fellebbeztek.

Miklós Péter jelenleg a Csongrád megyei közgyűlés tagja, KDNP-s politikus és a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője.

Nyitóképünk archív felvétel

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 180 perc bíróság ítélet Miklós Péter Szegedi Járásbíróság SZINT Kft.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés