Hirdetés
Túl a városon 2018. október 29. 14:16

A többség zsebében még mindig csak kuncog a krajcár

Budapesten több mint 270 ezer, Szabolcsban alig 150 ezer forint átlagosan az, ami hó végén a borítékba kerül. Csongrád megye a középmezőnyben van. Nálunk is a bankárok és „kockák” keresnek a legjobban. Mutatjuk azt is, milyen szakmát érdemes választani, ha jól szeretne keresni.

Hiába volt 215 ezer forint az országban a nettó átlagkereset az idei első félévben, a legtöbb megyében továbbra is álomfizetésnek számít az átlag.

Hogy miként alakulhat így? Nos, Budapest és Győr-Moson-Sopron megye most is felhúzta az országos átlagot, amikor az átlagkeresetet kiszámolták. Ezen a két helyen kívül egyetlen megye sem érte el az átlagot – ez derül ki a KSH adataiból.

A fővárosban 272 ezer forint a nettó átlagfizetés, azaz, aki „átlagosan” keres, ennyit talál hó végén a borítékjában, vagy a bankszámláján. A Győr-Moson-Sopron megyében élők hiába mondhatják magukat ezüstérmesnek, ők 48 ezer forinttal kevesebb fizetéssel kalkulálhatnak a hó végén, mint a budapestiek. Náluk átlagosan 224 ezer forintos átlagot regisztráltak a félév végén. És utána óriási szakadék jön…

Ezen két helyen kívül mindössze Fejér és Komárom-Esztergom megyében érte el az idei első féléves átlagkereset a nettó 200 ezer forintot. A több megyében változatlanul egyessel kezdődik az átlag.

A kereseti ranglista középmezőnyében foglal helyet 185 ezer forinttal Csongrád és tőle mindössze 5 ezer forinttal lemaradva Bács-Kiskun megye.

És a sereghajtók: Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala (169 ezer), Nógrád (166 ezer) és Békés (158 ezer) átlagkereseti adata már nagyon alacsony, de van még ennél is rosszabb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéé:

az ország legszegényebb helyén 149 ezer forint a megyei nettó átlagfizetés. Ez alig több mint fele a fővárosi átlagnak.

Csongrád megyében pedig így állunk

  • 2018 első félévében Csongrád megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 279 ezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 186 ezer forint volt.
  • A bruttó és nettó átlagkereset egyaránt 12,6 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, a növekedés üteme meghaladta az országos átlagot.
  • A keresetek 13,9 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint országosan.
  • A keresetnövekedés a versenyszférában 12,4, a költségvetési szférában 13,7 százalékot tett ki.
  • Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a versenyszférában 272 ezer, a költségvetési szférában 297 ezer forint volt.
  • Az információ és kommunikáció, a pénzügyi szolgáltatás valamint a tudományos és műszaki tevékenység nemzetgazdasági ágak bruttó átlagbére legalább háromtizedével meghaladta a megyei átlagot.
  • Legkevesebbet – átlagosan 181 ezer forintot – a vendéglátás területén munkát vállalók keresték, ami 35,1 százalékkal elmaradt a megyei átlagkeresettől.

rag

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság KSH keresetek