Hirdetés
Szegeden 2018. október 29. 08:33

Bemutatkozott Budapesten a SASMob projekt

Meghívta az Energiaklub Szegedet, hogy egy konferencián mutassa meg, mi is ez a projekt, és miről szól az annak megvalósítására lehetőséget adó Urban Innovative Actions kezdeményezés.
Hirdetés
Hirdetés

Az „Energiahatékonyság települési szinten – pénzügyi lehetőségek és jó példák” című konferencia célcsoportja az önkormányzatok voltak, az egyik apropó pedig az volt, hogy 2019. január 1-jétől az új középületeknek meg kell felelniük a „közel nulla energiaigény” követelményeinek.

A változatos témájú előadások között bemutatkozott

  • az Energy Cities – egy, az energiatudatos helyi önkormányzatokat tömörítő nemzetközi együttműködés,
  • elhangzottak az Energiamegtakarítási Intézkedési Tervek elkészítéséhez kapcsolódó hasznos gyakorlati tapasztalatok és tanácsok,
  • valamint több európai uniós fejlesztés, köztük Szeged SASMob projektje is.

A szegedi projektet Pázmány Péter, a fejlesztési iroda beruházási referense, a SASMob projekt közlekedési szakértője mutatta be. Az előadás első felében Pázmány az Európai Unió Urban Innovative Actions (UIA) kezdeményezéséről beszélt. Elmondta Szeged, Magyarországról és Kelet-Közép-Európából elsőként nyert a tizenhat nyertes projekt egyikeként támogatást 2017 őszén – összesen kétszázhat pályázóból. Majd röviden bemutatta a SASMob projektet. Ismert, a szegedi kezdeményezés alapját egy, az önkormányzat és munkáltatók, valamint közlekedési szolgáltatók közötti, komoly informatikai, big-data háttérrel támogatott mobilitási együttműködés képezi. Az előadást a munkahelyi mobilitás-tervezésben résztvevő, illetve ahhoz később csatlakozó foglalkoztatóknál megjelenő előnyök, valamint a SASMob projekt várt eredményeinek, indikátorainak rövid bemutatása zárta.

A Kossuth Klubban megrendezett konferencián informális egyeztetésekre, tapasztalatcserékre is volt lehetőség. A kávészünetekben és az ebéd alatt is több résztvevő kérdezte Szeged képviselőjét a sikeres UIA pályázatírás kulisszatitkairól, vagy méltatta a város céltudatos, koncepció mentén egymásra építő környezettudatos fejlesztéseit és azok eredményeit. Az Energy Cities jelen lévő és szintén előadó képviselője előzetesen felkérte Szegedet a 2019 májusában megrendezendő heidelbergi konferenciájukon való részvételre és a SASMob projektnek és eredményeinek a bemutatására.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közlekedés SASMob Energy Cities Pázmány Péter Urban Innovative Actions