Színes 2018. október 28. 20:10 Forrás: 444.hu

Magyar festő képe lóg a francia elnök íróasztala felett

A francia elnök, Makron udvari fényképésze tett ki Instagram oldalára egy fotót, mindenféle kommentár nélkül, amelyen egy magyar galerista, Makláry Kálmán szúrta ki, hogy a falon egy magyar festő, Hantai Simon egyik korszakos alkotása, az Écriture rose, vagyis Rózsaszín írás lóg.

Hantai Simon külföldön a legismertebb magyar festők közé tartozik – írja a 444.hu.

Magyarországi német családba született, itthon is tanult, de 1949-től Párizsban élt. A Ludwig Múzeum a 2014-es nagy retrospektívja idején így foglalta össze a pályáját: „Párizsba való emigrációja után megismerkedett André Bretonnal és körével, melynek hatására erőteljes színvilágú vásznait fantasztikus lényekkel, organikus formákkal, biomorf alakzatokkal borította be, műfaji és technikai kísérleteket folytatott. Első kiállítását Breton rendezte 1953-ban, Párizsban, s a kiállítás katalógusában nagy ígéretként méltatta Hantai munkáit. A szürrealista képekkel párhuzamosan, a folyamatos kísérletezés eredményeként festészete egyre erőteljesebben gesztuálissá vált: a New York-i iskola párizsi bemutatkozásával az absztrakt expresszionizmus hatása alá került, mindenekelőtt Pollock festészete motiválta közeledését a gesztusfestészethez. A hatvanas évektől egy sajátos képkészítési technikát (ún. pliage) dolgozott ki: a vászon hajtogatásával, gyűrésével és festésével hatalmas felületeken sajátos, absztrakt mintázatokat alkotott... 1982-ben Hantai képviselte Franciaországot a Velencei Biennálén; ezt követően döntött úgy, hogy egy időre visszavonul a nyilvánosságtól.”

Pompidou központ honlapján annyi szerepel, hogy a festmény „külső helyszínen” található, tehát az a legvalószínűbb, hogy a múzeum kölcsönadta az Elysee-palotának.

Van némi iróniája, hogy bár a 2008-ban elhunyt Hantai irtózott a műkereskedelem világától, két éve több mint 4 millió euróért kelt el egy képe - ez volt a legmagasabb összeg, amelyet magyar vagy magyar származású festő képéért aukción fizettek valaha.

Amennyiben meg akarja tudni, hogy ki is az a Hantai, az Index összeállításából kiderül.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300