Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. október 28. 12:39

FUNCODE, ami komoly: génszabályozási hálózatokat térképeznek föl az SZBK-ban

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont Lendület Gomba Genomika és Evolúció kutatócsoportja az amerikai Joint Genome Institute-tal és világszerte negyven másik kutatócsoporttal együtt a gombák génszabályozási hálózatát deríti fel.

Hirdetés
Hirdetés

Két fontos kérdéssel foglalkoznak ebben a kutatásban Újszegeden:

  • Milyen genetikai hálózatok teszik lehetővé a gombáknak, hogy minden más élőlénynél hatékonyabban bontsanak le bizonyos növényi anyagokat, elsősorban a lignocellulózt? Mielőtt itt abbahagyná az olvasást gyorsan tegyük hozzá: ez a tulajdonságuk a bioüzemanyag-ipar legfontosabb szereplői közé emeli a gombákat.
  • Evolúciósan honnan ered a gombák soksejtűsége?

A gombák az egyedüli szervezetek, amelyek hatékonyan képesek lebontani növényi anyagok minden ellenálló komponensét: a cellulózt, a pektint, a hemicellulózt vagy a lignint. Épp ezért fontosak a biotechnológia minden olyan területén, ahol növényi anyagok, például faanyag, részleges lebontásán keresztül vezet az út különböző termékekig – így a bioüzemanyag ipari előállításában.

Közben azt se feledjük el, a gombák termőtestei – magyarul a gombák önnön magukban, ahogy mi, átlagemberek ismerjük –, amelyeket legtöbben az erdei kirándulásokról vagy a bevásárlóközpontok polcairól ismerhetünk egészséges táplálékot jelentenek, számos kedvező élettani hatással. Ha a tudósok megismerik a gombák génjeit és azok kifejlődését szabályozó törvényszerűségeket, akkor azzal egészen jól járunk sokkal hatékonyabb lehet a gombatermesztés, sőt kedvező tulajdonságokkal rendelkező, de ezidáig termesztésbe nem vont fajokat is megkóstolhatunk majd. Épp ezért a FUNCODE- (Fungal comparative ENCODE) projekt modellszervezeteit a kutatók úgy válogatták össze, hogy mind a lignocellulóz-lebontás mind a soksejtűség genetikai hátterének feltárásához hozzájáruljanak.

A FUNCODE projekt e területek vezető kutatócsoportjait fogja konzorciumba amelyet kiegészítenek a Joint Genome Institute genomikai kapacitásai. A biológiai folyamatok genetikai háttere többnyire nagyon összetett, általában számos gén, köztük strukturális és „végrehajtó” fehérjéket kódoló gének (például egy lebontó aktivitással rendelkező enzim), valamint szabályozó gének szükségesek. Ezek a gének génszabályozási hálózatokba rendeződnek, ahol minden gén potenciálisan visszahat a hálózat többi tagjára. A FUNCODE célja, hogy a választott öt gombafaj genomjában feltárja a szabályozott géneket, ezáltal rekonstruálni lehessen e gombák teljes génszabályozási hálózatait. Az ezt célzó technikák már régóta elérhetőek a biológusoknak, azonban kapacitásuk korábban igencsak korlátozott volt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gomba kutatás MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont SZBK tudomány