Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. október 28. 09:46

XIV. René új udvartartással tér vissza a Kisszínházba

Képgaléria
Március végén mutatták be a Kisszínházban Eisemann Mihály zenés vígjátékát, a XIV. Renét, amely gyorsan az évad egyik kedvence lett. Most a társulat új tagjainak közreműködésével tér vissza, a nagysikerű produkciót november 3-ától a Kisszínházban ismét láthatja a közönség.

Hirdetés

A zenés vígjátékban új szereplőként színpadra lép Ágoston Katalin, Sziládi Hajna, Medveczky Balázs és Rétfalvi Tamás.

A darabot a Jászai-díjas rendező, Tasnádi Csaba állította színpadra.

A XIV. René ősbemutatója 1940-ben volt a Vígszínházban. A fergeteges humor és az elbűvölő zene tomboló sikert hozott, ám a premiert komoly sajtópolémia követte, majd a szélsőjobb követelésére be is tiltoltották a vidéki előadásokat.

Azóta sem játszották sokszor: a közönség a bemutató után hét évvel Nagyváradon, majd 1987-ben Kecskeméten, 1993-ban Szolnokon, 1999-ben pedig Székesfehérváron láthatta, pedig semmit sem veszített frissességéből a kabarék humorát és a magyar operetthagyományt balkáni vonásokkal elegyítő, szórakoztatóan abszurd, zenés-táncos, szerelmes történet.

Eisemann Mihály szinte csak slágereket írt. Ki ne ismerné az Éjjel az omnibusz tetején, a Lesz maga juszt is az enyém, a Holdvilágos éjszakán, vagy a Jaj, de jó a habos sütemény című dalokat?

Eisemann muzsikája Harsányi Zsolt és Zágon István szövegkönyve, szófordulatai a XIV. Renével szellemes, kicsit abszurd és végtelenül szórakoztató darabbal ajándékozta meg a színházi szerelmeseit.
Lodoméria, ez a képzeletbeli kis ország politikai válságban van. Korrupció, cselszövések, kicsinyes hatalmi játszmák, ellenzéki tüntetések nehezítik az uralkodást.

A fiatal király, XIV. René trónját egy szomszédos nagyhatalom uralkodója is fenyegeti. A háttérben pedig ott lapul egy nyomasztóan nagy titok, amit az uralkodó környezetében inkább sejtenek, mint tudnak, de René országa érdekében próbálja megőrizni azt – egyre kevesebb sikerrel.

A zenés vígjáték mögül azonban minduntalan előbújnak azok a figurák, akiknek kapcsán a mai közéletre, szűkebb-tágabb környezetünkre ismerhetünk.

A Szilágyi Annamária és Kárász Zénó főszereplésével színpadra állított, happy enddel végződő vígjáték ismét igazi családi szórakozást ígér.

Képeink a márciusi bemutató főpróbáján készültek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kisszínház Szegedi Nemzeti Színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés