Hirdetés
Művház 2018. október 27. 10:15

A kalifornai aranyláz elevenedik meg az operamoziban

Puccini ritkán játszott operájával, A Nyugat lányával folytatódik ma este a Metropolitan Opera Live in HD elnevezésű nemzetközi közvetítéssorozata a Belvárosi Moziban. Három és fél órára életre kel a kaliforniai aranyláz.

Noha a Metropolitan 1883-as megnyitásától kezdve a világ egyik elsőszámú operaháza, viszonylag kevés világpremiernek adott otthont, és ezek között még kevesebb akad, amely később az alaprepertoár részévé tudott válni. Ezek egyike, mi több: legfontosabbika Puccini vadnyugati környezetben játszódó dalműve, A Nyugat lánya.

A New York-i ősbemutató – amelyet Arturo Toscanini vezényelt, és melynek férfi főszerepét a legendás Enrico Caruso alakította – elsöprő sikert aratott több mint száz évvel ezelőtt, Európát azonban nehezen hódította meg a mű.

Manapság is ritkán tűzik műsorra a színházak, a Metben is mindössze 104-szer ment száz esztendő alatt. Ennek döntően az az oka, hogy rendkívüli nehézségeket támaszt a női főszerepe.

 „Kevés kivételtől eltekintve nem használtam fel amerikai zenét, minden az én kitalálásom” – mondta Puccini az1910. december 10-i New York-i premier előtt arra a kérdésre válaszolva, hogy mi az „amerikai” A Nyugat lánya zenéjében? A kevés kivétel pedig, amelyre a zeneszerző hivatkozik, néhány ragtime- és jazz-elem alkalmazását és pár amerikai népdal felhasználását jelenti.

A történet 1850-ben, a kaliforniai aranyláz idején játszódik. Minnie, a Polka-bár tulajdonosnője, az aranyásók körülrajongott kedvence beleszeret a Johnson álnéven felbukkanó banditába, és elrejti a férfit üldözői elől.

A Minnie szerelmére áhítozó, féltékeny seriff, Jack Rance azonban felfedezi a rejtőzködőt. Minnie a férfi életéért egy pókerjátszmát ajánl fel, amelyet néhány hamis lappal meg is nyer. Johnsont mégis elfogják és meg akarják lincselni.

A szép bártulajdonos azonban az aranyásók emberségére, az értük tett jócselekedetekre hivatkozva megmenti a férfit az akasztófától...

A Met-közvetítések sorozatában ma, szombaton este immár másodszor lesz látható Giancarlo Del Monaco 1991-es rendezése, melynek címszerepét ezúttal a drámai szerepek specialistája, Eva-Maria Westbroek alakítja. Dick Johnsonként a hazánkban is közönségkedvenc Jonas Kaufmann áll színpadra, Rance seriffként pedig Željko Lučić próbálja akadályozni a szerelmesek egymásra találását.

A Metropolitan Opera élő, 202 perces közvetítését október 27-én, szombaton 19 órától láthatják a szegediek a Belvárosi Moziban. A Marco Armiliato vezényelte előadást olasz nyelven, angol és magyar felirattal tűzik műsorra.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Belvárosi Mozi Live in HD Metropolitan Opera