Hirdetés
Túl a városon 2018. október 26. 20:54 Forrás: MTI

Orbán vegye le a mocskos, korrupt kezét az egyetemről! – A CEU-ért tüntettek Budapesten

A demonstrációt a Momentum kezdeményezte.

Hirdetés

Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke a demonstráción úgy vélekedett:

a kormány azért akarja elüldözni a Közép-Európai Egyetemet Magyarországról, azért teszi tönkre az oktatást, mert Orbán Viktor fél azoktól, akik gondolkodnak.

Orbán Viktornak december 1-ig van ideje arra, hogy levegye a mocskos, korrupt kezét az egyetemről, a magyaroknak pedig arra, hogy megvédjék, ami az övék – tette hozzá a politikus.

Véleménye szerint ma olyan gondolkodókra van szüksége Magyarországnak, mint Széchenyi, Deák és Kossuth volt. Olyan emberekre, akik megálmodnak egy egyszerre nemzeti és európai Magyarországot. Ilyen embereket képez a CEU – jelentette ki Fekete-Győr András. Szerinte azonban az Orbán-rendszerben nem divat gondolkodni, pláne nem divat bármit megkérdőjelezni. Vagyis, a kormánynak ma nem volna szüksége Széchenyire, Deákra és Kossuthra – tette hozzá.

A politikus úgy fogalmazott: őt nem érdekli, hogy az Egyesült Államok önbecsülését miként érinti egy amerikai egyetem elüldözése Magyarországról. Őt az háborítja fel, hogy magyarok tömegeitől veszik el a tudás lehetőségét, és a magyarok nemcsak dolgozni, hanem már tanulni is külföldre járnak.

Éppen ezért, a CEU megtartásáért a Momentum szórólapos kampányt indít az egyetem mellett, illetve november 16-ra újabb demonstrációt hirdet – mondta Fekete-Győr.

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja, a CEU egykori diákja szerint a kormány azért kiáltotta ki közellenséggé a CEU-t, mert az értékrendje nem egyezik az általa hangoztatott álnemzeti lózungokkal. Valójában nem a CEU, hanem az igazság és a kritikus gondolkodás ellen küzdenek – tette hozzá.

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója azt mondta, kisebbségi magyarként született Ceausescu Romániájában, és amikor 1990-ben Magyarországra költözött, hirtelen rászakadt a szabadság. Ekkor határozta el, hogy küzdenie kell mások szabadságáért, ám soha nem gondolta volna, hogy 28 év elteltével a saját szabadságáért is újra küzdenie kell.

A tüntetők a Nádor utcától a Szent István térig töltötték meg a Zrínyi utcát. Az emberek nemzeti színű és európai uniós zászlókat lobogtattak, illetve azt skandálták, hogy „Nem hagyjuk!”.

(fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: demonstráció Fekete-Győr András Momentum Orbán Viktor Orbán-kormány tüntetés