Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. október 26. 12:10

Szentendréről jön a Figaro házassága Szegedre

A Figaro házassága című vígoperát Szabó Máté rendezésében jövő péntektől láthatja a közönség a Nagyszínházban. A produkciót a Co-Opera állítja színpadra. A vidéki helyszínek közül először Szegeden lesz látható Mozart operája.

Hirdetés

Az előadást először július 27-én és 28-án Szentendrén, a Fő téren láthatta a közönség.

A Co-Opera fő célkitűzése, hogy különböző operákat mutassanak be koprodukcióban. Ez az együttműködés egyszerre művészeti és gazdasági jellegű is. Idén a Figaro házassága című vígoperát mutatja be a Co-Opera projekt országszerte több helyszínen Szabó Máté rendezésében. A Mozart-zeneművet a Szegedi Nemzeti Színház, a Győri Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Szentendrei Teátrum és az Operettissima Nonprofit Kft. együttműködésében vitték színre.

A művet az évadban magyar nyelven többszörös szereposztásban az ország 11 színházában adják elő, a magyarországi helyszíneken eddig több mint félszáz előadást kötöttek le.

A könnyed, játékos darab azoknak is kellemes szórakozást kínál, akik idegenkednek az opera műfajától, a történet ugyanis rendkívül vidám és fordulatos: Marcellina Figarót szereti. Figaro és Susanna egymást szeretik, csakhogy a gróf is Susannát szeretné...

A grófné azt szeretné, hogy a gróf őt szeresse. Cherubino minden nőt szeret, de elsősorban a grófnét. Barbarina Cherubinót szereti. Bartolo a bosszút, Basilio a botrányt, Antonio pedig az italt.

Wolfgang Amadeus Mozart és Lorenzo Da Ponte első közös műve a vágyak és a meglepetések vígoperája, amely hol ellenállhatatlan humorral, hol szívbemarkoló őszinteséggel mesél rólunk, emberekről.

Szabó Máté lendületes rendezése közelebb hozza a történetet a mai nézőhöz: Almaviva gróf, a vagyonos borász házában minden a feje tetejére áll a két alkalmazott, Figaro és Susanna esküvőjének napján.

(fotó: Szentendrei Teátrum)

„Félelmetes humorral teli kritikája ez a darab a hierarchikus társadalmi rendszernek, amely megmutatja, hogy a magasabb és mélyebb szinteken is emberek vannak, kiszolgáltatva egymásnak, illetve a legnagyobb hatalomnak: a szerelemnek.” – nyilatkozta a rendező.

Barnák László a szegedi színház főigazgatója elmondta, a darabot akár többször is érdemes megnézni, a változatos szereposztás miatt ugyanis minden előadásban új szereplőkkel, köztük népszerű budapesti vendégművészekkel találkozhat a közönség.

A novemberi előadásokban olyan szegedi kedvencek éneklik a főbb szerepeket, mint az Operaház énekművésze, Rácz Rita, aki a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte pályáját, a Simándy József énekverseny győztese, Kálnay Zsófia vagy Rálik Szilvia és Balczó Péter, akik korábban színpadra léptek már színházunkban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Nemzeti Színház Co-Opera Figaro házassága
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés