Hirdetés
Művház 2018. október 25. 16:35

A múzeumok éjszakáján idén minden a dínókról szól

Újabb eredeti maradványokkal bővül a Móra-múzeum dínó-kiállítása. A legendás Hungarosaurus fosszíliái mellett további fogakat, csigolyacsontokat és megkövesedett dinoszaurusz ürüléket is láthatnak az érdeklődők szombattól, a Múzeumok Őszi Éjszakájától.
Hirdetés

A Múzeumok Őszi Éjszakájától, október 27-től állítanak ki újabb eredeti, Magyarországon talált dinoszaurusz maradványokat a Móra Ferenc Múzeumban. A leletek között találunk csigolyacsontokat, fogakat, páncél-részeket, valamint megkövesedett dinó ürüléket is.

A maradványok a Veszprém megyei iharkúti ásatáson kerültek elő, amelyek közül legismertebb az első Magyarországon megtalált dinoszaurusz, a Hungarosaurus. Ez a növényevő dinó körülbelül 650 kilogrammot nyomhatott, akát 4 és fél méteresre is megnőtt. A testét a nyakától kezdve egészen a farka végéig több száz páncélelem borította. A szegedi kiállításon a Hungarosaurustól származó csigolyát, fogat és páncélelemet is bemutatnak.

Az anyag további érdekessége a Pannoniasaurus inexpectatus, azaz „Pannónia váratlan gyíkja”, mely egyedei vízben, folyókban éltek, a kifejlett példányok pedig körülbelül 6 méter hosszúak lehettek.

Azok, akik dinoszaurusz jelmezben érkeznek szombaton este, ingyenesen vehetnek részt a Múzeumok Őszi Éjszakája szegedi programjain.

A Múzeumok Őszi Éjszakájá idén a dinoszauruszok jegyében telik majd: a kibővülő kiállítás és az egész estét dinós arcfestés mellett Ősi Attila elismert dinoszauruszkutató, az iharkúti ásatás vezetője tart előadást.

Ekkor nyílik meg a közgyűjtemény új régészeti látványtára, melyet óránként vezetéssel mutatnak be a látogatóknak, csakúgy mint a múzeum állandó és időszaki kiállításait.

A Fekete házban a mai Románia területén talált ezüst- és aranykincseket mutatják be a szakemberek, Hamar Edina restaurátor pedig munkája érdekességeiről tart előadást.

A Kass Galériában a Kass, Biblia, Szentek című kiállítást ismerhetik meg az érdeklődők, és találkozhatnak Darázs József és Sejben Lajos képzőművészekkel, valamint Kóthay Gábor tervező-grafikussal Írásvédett című időszaki tárlatuk kulisszái között.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: dinoszaurusz kiállítás Móra Ferenc Múzeum