Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Miklós Péter állítja, semmit nem látott: jövő héten ítéletet hirdetnek a SZINT Kft. korábbi vezetőinek ügyében
Szegeden 2018. október 25. 14:22

Miklós Péter állítja, semmit nem látott: jövő héten ítéletet hirdetnek a SZINT Kft. korábbi vezetőinek ügyében

A SZINT Szegedi Intézményfenntartó Kft. egykori javadalmazási szabályzata körül forgott szinte minden kérdés a Miklós Péter és társa ügyében folyó eljárás csütörtöki tárgyalási napján. Az önkormányzati cég egykori vezetője tagadta, hogy valaha látta volna a dokumentumot, így azt sem tudhatta, hogy milyen szabályok szerint fizethet ki különböző javadalmazásokat.

Hirdetés

Miklós Péter 2011 áprilisától 2014 decemberéig töltötte be a SZINT Kft. ügyvezetői posztját. Ez volt az az időszak, amikor a jobboldali többségű képviselő-testület majdnem az összes önkormányzati tulajdonú cégnél vezetőcserét hajtott végre, így a takarítást végző városi kft. esetében is egy, a testület támogatását élvező ügyvezető kinevezését kezdeményezték. Miklós Péter a csütörtöki tárgyalás előtt elmondta, munkáját eredményesen végezte, ugyanis vezetése alatt a cég készpénz-állománya 50 millió forinttal gyarapodott, a 2014-es választások után kinevezett utódja viszont veszteségessé tette a SZINT-et. Meg kell azonban jegyezni, hogy a 2014-es vezetőcserét követően nagyfokú racionalizálásba kezdett a város vezetése, ezért korábban önállóan működő cégeket vontak össze, így a SZINT tevékenysége az IKV Zrt.-hez került.

A vádirat szerint szabálytalanul fizettek ki különböző javadalmazásokat abban az időszakban, amikor Miklós Péter állt a cég élén, és a másodrendű vádlott, Kozári Edit volt a gazdasági vezető. A vád szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indult eljárás az elsőrendű és másodrendű vádlottak ellen. A kár összege több mint hatmillió forint, ami három szabálytalanul kifizetett tétel összértéke. A SZINT Kft. javadalmazási szabályzata alapján a versenytilalmi javadalmazás jogszerűtlen volt, mert azt csak a cég felügyelőbizottságának hozzájárulásával lehetett volna megadni. A Munka Törvénykönyve pedig közös megegyezés esetén nem engedi meg a végkielégítés fizetését sem. Ez azonban megtörtént, így anyagi kár érte a SZINT Kft-t. A tulajdonos önkormányzat a bírósági eljárás elindulásakor jelezte, az okozott kárt szeretné megtéríttetni, ám a mostani per csak arról dönt, hogy a bűncselekmény megtörtént, vagy sem.

A csütörtöki tárgyalási napon két egykori titkárnőt hallgatott meg a bíróság. A tanúktól főként azt kérdezték, hol tartották a cég javadalmazási szabályzatát. Ez azért kulcskérdés, mert e szerint a dokumentum szerint szabálytalanok voltak a kifizetések, ám Miklós Péter állítja, hogy ilyen szabályzatot soha nem látott. A két tanú azt állította, hogy létezett ilyen dokumentum, és az hozzáférhető volt a titkárságon, illetve a gazdasági vezető irodájában. A védelem szerint azonban nem bizonyítható, hogy Miklós Péter a cég átvételekor tudomást szerzett arról, hogy van a SZINT-nek javadalmazási szabályzata, így az abban foglaltakat nem is alkalmazhatta, amikor végkielégítések kifizetéséről döntött. A SZINT Kft. volt vezetőinek perében kedden hirdet ítéletet a Szegedi Járásbíróság.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság IKV Szegedi Járásbíróság Miklós Péter SZINT Kft.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés