Túl a városon 2018. október 24. 22:58 Forrás: Szeged Televízió

Szabó Sándor: Mikor teszik rá a kezüket az önkéntes nyugdíj-megtakarításokra is?

A szegedi MSZP-s politikus kérdésére Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt a szerdai ülésnapon.

Október 15-én, a hajléktalanrendelet hatályba lépésével egy napon adta be Bánki Erik fideszes képviselő a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának megszüntetésére vonatkozó törvényjavaslatát. Ezt a parlament rekordgyorsasággal, már másnap elfogadta, Áder János köztársasági elnök aláírta, október 17-én pedig hatályba is lépett. Szabó Sándor szegedi országgyűlési képviselő szerdán a parlamentben napirend előtti felszólalásában azt kérdezte: a kormány hasonlóan kíván-e eljárni az önkéntes nyugdíjpénztárakkal szemben.

Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő szerdai napirend előtti felszólalásában mélyen antidemokratikusnak nevezte az eljárást, miszerint a családok évében 24 óra alatt szüntették meg a két évtizede jól működő lakástakarék-pénztári rendszerhez tartozó állami támogatást. Szerinte azért volt szükség a gyors törvénymódosításra, nehogy még többen kössenek új lakástakarék-szerződéseket, és vegyék igénybe az éves szinten akár 72 ezer forintot jelentő támogatást.

„Nemcsak új szerződéseket nem lehet kötni, a meglévőket sem lehet meghosszabbítani, és felmerül bennünk a kérdés, vajon mikor fogja azt mondani a kormány, hogy a már meglévő szerződéseket sem támogatja? Nem áll ez önöktől olyan távol, láttuk, hogy mi történt a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel. Közel 3000 milliárd tűnt el néhány hónap alatt.”

– mondta Szabó Sándor.

A szocialista politikus szerint félő, hogy a kormány az önkéntes nyugdíj-megtakarításokkal is hasonlóan jár el, mint most a lakástakarék-pénztáriakkal. Felvetésére, hogy az önkéntes nyugdíj-megtakarításokat mikor szántják be, Tállai András államtitkár válaszolt.

„A magyar kormány semmilyen változtatást nem szeretne az önkéntes megtakarítási rendszerben, így az önkéntes magánnyugdíjpénztárban sem. Ez egy riogatás.”

– mondta Tállai.

Tállai szerint az MSZP 2002-2010 között lerombolta a korábban jól működő lakástámogatási rendszert, amit aztán a Fidesz kormány 2010 után újra felépített.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Fidesz MSZP nyugdíj Orbán-kormány Szabó Sándor