Hirdetés
Művház 2018. október 24. 17:07

Tűzikutyát és csontkorcsolyát is vitrinbe zártak a Móra-múzeumban

Képriport
Látott már ezerötszáz éves lúdtojást? A Móra-múzeum szombaton megnyíló régészeti látványtárában háromezer más érdekes tárggyal együtt most ezt is megnézheti.

Hirdetés

Új kiállítótérrel bővül a Móra Ferenc Múzeum. Hosszas tervezési és építési munka után szombaton, a Múzeumok Őszi Éjszakáján megnyitják a múzeum régészeti látványtárát.

Az új bemutatón összesen háromezer, eddig raktárban tárolt tárgyat láthatnak majd az érdeklődők. A leletek között található 1500 éves lúdtojás, mumifikálódott kéz és láb, valamint az európai hírű szilléri rézkincs is.

Az új kiállítási tér szerdai bemutatóján Kozma József, a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság elnöke elmondta, a munka az önkormányzat támogatásával három évvel ezelőtt kezdődött, mert a város vezetői is fontosnak tartották, hogy méltó körülmények közé kerüljenek a múzeum régészei által feltárt tárgyi emlékek és azokat minél több látogat megcsodálhassa. Erre pedig kiválóan alkalmas az elkészült látványtár.

Bárkányi Ildikó igazgatóhelyettes a Kubinyi Ágoston Program keretében és az önkormányzat támogatásával megvalósult fejlesztésről elmondta, a néprajzi és a természettudományi után a régészeti a múzeum harmadik látványtára.

A közel nyolcszázezer darabos régészeti leletüknek eddig csak egy töredékét tudták időről időre bemutatni az időszaki kiállításokon.

A jövőben a 150 négyzetméteres látványtárban összesen háromezer, eddig raktárban tárolt, válogatott régészeti tárgyat mutatnak be. Az itt vitrinben kiállított tárgyak csaknem 8 ezer évet ölelnek át történelmünkből.

Ferkéné Lajkó Orsolya régészeti osztályvezető szerint régi adósságát törleszti a múzeum azzal, hogy létrehozta ezt a különleges régészeti gyűjteményt, amely többek között oktatási célokat is szolgál majd.

Elmondta, a vitrinekben kiállított tárgyakat kronologikus sorrendben mutatják be, a rendezés során törekedtek arra, hogy történelem valamennyi korszaka – amelyből leleteket őriz a múzeum – képviseltetve legyen. A legrégebbi kiállított tárgyak az őskorból származnak, de a leletek között megtalálhatók a XVII. században készült ötvösmunkák is.

Az érdeklődők most először láthatják azokat a régiségtári anyagokat, amelyek Reizner János, Tömörkény István és Móra Ferenc múzeumigazgatók idejéből származnak.

Kiállítják többek között az európai hírű szilléri rézkincset, egy mumifikálódott kezet és lábat, római kori mécseseket és egy 1500 éves lúdtojást is, amelyet Móra Ferenc talált Kiszomboron egy avar temető feltárása során.

Mindemellett a látványtárban találkozhatunk különböző munkaeszközökkel, a mindennapokban használt tárgyakkal, fegyverekkel, valamint különleges, kultikus óvó-védő szerepű leletekkel is.

Az is kiderül majd, mire használták a tűzikutyát, hogyan is néztek ki az ember nagyságú hombárok és gepida kori pajzsok, valamint mik is voltak a nyolcezer éves zsírfarú idolok vagy éppen a csontkorcsolyák.

A Móra-múzeum új, régészeti látványtárát először szombaton délután, a Múzeumok Őszi Éjszakáján tekinthetik meg az érdeklődők.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Móra Ferenc Múzeum régészet látványtár Múzeumok Őszi Éjszakája