Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. október 24. 08:54 Forrás: MTI

Kötelező-kampány: 10–15 százalékos díjemelés és 150 ezer átszerződő ügyfél várható

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási kampányban erre számítanak a szakértők.

Hirdetés

Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója elmondta: az év végi váltók lesznek az elsők, akiknek már nem kell külön figyelniük a harminc százalékos baleseti adóra, ezt biztosítási adóként beépítik az éves díjba. A károk növekvő száma, valamint a helyreállítási költségek gyors emelkedése miatt mintegy 10–15 százalékos díjnövekedésre számíthatnak a gépjárművek üzembentartói. Ez azt jelenti, a személyautóknál az átlagdíj 26–28 ezer forint lehet.

Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége gépjárműszekciójának elnöke szerint az év végi kampány a Magyarországon regisztrált mintegy ötmilliós gépjármű-állományból még több mint 1 millió 300 ezer gépjárművet, köztük több mint 900 ezer személygépkocsit érint. A szakember arra számít, hogy a díjemelkedés hatására idén is jelentős számban végeznek díjkalkulációt az év végi kötelező biztosítással rendelkezők, ennek hatására összesen 140–150 ezer szerződésváltás történhet. Papp Lajos hozzáfűzte: a biztosítók idén is legkésőbb november 2-áig hirdethetik ki év végi tarifáikat. Az érintettek ezt követően tudják majd összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által ajánlott díjjal, amelyet november 11-éig kell megkapniuk postán, illetve e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben. Az új díjaknak a jelenlegi tarifákkal való összevetésénél érdemes figyelni arra, hogy az idei díjat a baleseti adóval növelve vegyék figyelembe.

Magyarországon 2010. január 1-je óta a kgfb-szerződéseknél már nem a naptári év kezdete, hanem a gépkocsi megvásárlásának a napja számít évfordulónak. Míg korábban minden autós egységesen január elsején tudott szerződést váltani, azóta csupán azoknál a járműveknél kell ezt a napot figyelni, amelyek 2010 óta nem váltottak tulajdonost. Ez napjainkban már csupán a forgalomban lévő járművek alig több mint negyedére igaz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: autó Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége kgfb
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés