Hirdetés
Szegeden 2018. október 24. 08:10

Okosan is lehet fűteni: három tipp, amit „mindenki tud”

Szeptember végén egyszer már bekapcsolták a hűvösebb idő miatt, majd leállították, most viszont már „naptár szerint” is megy a távfűtés. És bizony ezt is lehet jól csinálni, például így.

Állítólag azt itt leírtakat mindenki így csinálja. Viszont mindig vannak szabályt erősítő kivételek.

1. Érdemes odafigyelni a termosztátokra, illetve a termosztatikus szelepekre, beállítani azokat. Annak ellenére, hogy sokak szerint fölöslegesen vannak fölszerelve igenis lehet velük szabályozni a hőmérsékletet. Ha „lejjebb tekerjük” ezeket, és csak egy fokkal van hűvösebb a szobában már akkor is öt-hat százalékkal csökken az energiafelhasználásunk.

2. Érthető, ha a macska fölmászik melegedni a radiátorra. De mi, ha lehet, ne akarjuk máshogy is kiaknázni a fűtőtesteket! Azaz akármennyi is jó ötletnek tűnik ezeken rásegíteni a ruhák szárítására valójában magunkkal tolunk ki. Ahhoz ugyanis, hogy minél hamarabb bemelegedjen a helyiség biztosítani kell a meleg levegő szabad áramlását. A leterített radiátornál pont ezt nem lehet elérni. Nem érezzük a valós hőmérsékletet, pillanatok alatt túlfűthetjük a szobát.

3. Igaznak tűnik az állítás, hogy büdösben nem fagyott még meg senki. Viszont a büdös egy idő teljesen elhasználódott levegőt is jelent, ahol egyre rosszabbul érzi magát az ember, nemcsak a bűz miatt. Azaz a legnagyobb hidegben is legalább naponta kétszer legalább három, de inkább öt percre nyissa ki az ablakot! Arról nem beszélve, hogy a szoba sem penészedik be.

A Szeged Televízió összefoglalójában Kóbor Balázst, a Szetáv Kft. ügyvezető igazgatóját is megkérdezte a távfűtés beindulásáról

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fűtés fűtési szezon Szeged Televízió Szetáv távfűtés