Szegeden 2018. október 22. 13:23 Forrás: Szegedi Tükör

A klub, ahol alapérték a bajtársiasság

A Szegedi Bajtársi Klub a legek nyugdíjasszervezete: ők a legrégebben működő szegedi nyugdíjasklub, és a bajtársak büszkélkedhetnek a legtöbb taggal is.

Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Tagjainak Klubja néven 1971 januárjában alakult a jelenlegi szervezet elődje. Akkor huszonheten voltak, ma már több mint kétszáz taggal működnek, így a hetven szegedi nyugdíjasszervezet között ők rendelkeznek a legnépesebb tagsággal.

– Az alapítók azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a nyugállományba vonult fegyveresek és családtagjaiknak lehetőséget biztosítsanak szervezett közösségi életre, szórakozásra és művelődésre – mondja Csepi László, aki tizenöt éve vezeti a Szegedi Bajtársi Klubot – hatvanöt évével még mindig ő az egyik legfiatalabb bajtárs.

Erdélyben kirándultak a klub tagjai

Mivel Szegeden már nincs számottevő katonai alakulat, mára a klub célkitűzései is megváltoztak. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a hagyományőrzés, így például a Szegedi Bajtársi Klub tagjait láthatjuk különböző megemlékezéseken, koszorúzásokon egyenruhában, zászlókkal díszsorfalat állni. Azonban nem mindig az egyenruha, a vezényszavak, a katonás rend határozza meg a klub hétköznapjait.

– Rengeteget kirándulunk – mondja Nagy Zoltán, a klub titkára. – A szeptember különösen sűrű volt, hiszen ott voltunk a halfőző fesztiválon, buszos kirándulást szerveztünk Erdélybe, és volt egy bajtársi találkozó Újszentivánon, ahol az egykori lokátoros laktanyában szolgált kollégák láthatták viszont egymást.

A klub egyébként rendszeresen szervez üdüléseket, kirándulásokat itthon és külföldön egyaránt. – Ezeken a rendezvényeken évente több mint ezer ember vesz részt, ami jelzi a tagok aktivitását. A klub az országot és világot járva öregbíti Szeged jó hírnevét. A munkánk elismerésének igazolása, hogy a megalakulásunk harmincötödik évfordulóján Botka László polgármester zászlót adományozott a klubnak – idézi fel a tizenkét évvel ezelőtti történéseket Csepi László.

Csepi László tizenöt éve vezeti a Szegedi Bajtársi Klubot. Hatvanöt évével még mindig ő az egyik legfiatalabb bajtárs

A közösségért sokat tevő tagjaikat lehetőségeik szerint elismerik, illetve valamilyen kitüntetésre javasolják. A rászoruló tagokat az amúgy is kedvezményes programjaikon további engedményekkel segítik. A szervezetnek az elnökségen kívül több albizottsága is van, ezek közül a szociális és egészségügyi bizottság tagjai és segítői rendszeresen látogatják a kiemelten rossz helyzetben lévőket, és akár a mindennapi feladataik ellátásában is segítik őket.

2016-ban a hatvanhat év után bezárt néhai tiszti klubból áttették a székhelyüket a Klauzál térről nyíló Wagner-udvarba. Az új klubhelyiség új körülményeket, feltételeket, lehetőségeket biztosít, ahol a társbérlő Szegedért Alapítvánnyal nagyon jó a kapcsolatuk. A klub a katonás háttér ellenére rengeteg hölgyet is felvett a tagjai közé. A legtöbben tisztek feleségei vagy egykori honvédségi alkalmazottak.

Szentesen is jártak a műszaki katonák napján

Az azonban biztos, hogy teljes az egyenjogúság a bajtársi szervezet tagjai között, mert itt mindig az elvégzett munka minősége és mennyisége alapján ítélik meg az embert.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: nyugdíjas nyugdíjas klub Szegedi Bajtársi Klub