Hirdetés
Szegeden 2018. október 21. 08:53 Forrás: Szegedi Tükör

Tévések és tévéstábok Szegedről

Szegeden és környékén nemcsak mostanság, de több évtizeddel ezelőtt is készültek tévés tudósítások. Ezek közül a felvételek közül válogatott a Szegedi Tükör a Móra Ferenc Múzeum fényképgyűjteményének segítségével.

1978-ból indulunk, amikor a technikai hátteret nem a modern kütyük jelentették: egy antennaszerű eszközzel végeztek méréseket a tévés szakemberek Szeged határában. Nagy segítségüket egy Trabant jelentette. Folytak forgatások Szeged mellett is, az algyői olajmezőről is rendszeresen készültek rádiós és televíziós tudósítások.

A Móra Ferenc Múzeum fotói között találunk igazán meglepőket is: a Széchenyi téren készült fotón például egy kameramakettet mozgatnak éppen. A kulisszatitkokba is bepillanthatunk a fényképek segítségével: a stúdión belül is nagy munka folyt a nyolcvanas években, itt például egy hozzáértő kolléga Grósz Károly szemöldökét teszi helyre a felvétel előtt.

Egy másik fotón pedig az MTV egykori Szegedi Körzeti Stúdiójának közvetítő kocsiját láthatjuk – itt valószínűleg éppen az avatásán, bemutatásán járhatunk.

Hegedűs Anita

Televíziós mérés Szeged mellett, 1978 (fotó: Somogyi Károlyné – a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: S_330_01)
Készül az interjú az algyői olajmezőkön 1983-ban (fotó: Enyedi Zoltán – a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: E_803_02)
Egy kameramakett a Széchenyi téren 1978-ban (fotó: Somogyi Károlyné – a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: S_347_02)
Grósz Károly 1988-ban a tévé szegedi stúdiójában. Grósz a Magyar Szocialista Munkáspárt második főtitkára volt (az első Kádár János volt), 1987 júniusában megválasztották a minisztertanács elnökévé – ez akkor miniszterelnöki titulust jelentett. 1988. november 24-éig volt mint azóta kiderült, az utolsó előtti minisztertanácsi elnök, utóda Németh Miklós lett (fotó: Enyedi Zoltán – a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: E_967_15)
A Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójának közvetítő kocsija az 1980-as évek közepén (fotó: Enyedi Zoltán – a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: E_859_33)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Móra Ferenc Múzeum Szegedi Tükör