Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. október 20. 09:53

A munka jól halad, de van még mit csinálni

Többszáz millió forintos fejlesztések valósultak meg Tápén, Baktóban és Újpetőfitelepen. A körzet képviselője, Szécsényi Rózsa egy 5 éves fejlesztési terv alapján dolgozik, amelyből még vannak megoldandó feladatok.

Hirdetés

– Egy 5 éves fejlesztési terv alapján dolgozunk, amelyet a 2014-es választások után állítottunk össze – mondta Szécsényi Rózsa, Tápé, Baktó és Újpetőfitelep képviselője, amikor arról kérdeztük milyen fejlesztések valósultak meg a városrészben. – Úgy határozzuk meg mindig az adott év munkáit, hogy mind a három részen történjen valami – tette hozzá.

Tápén az egyik kiemelkedő fejlesztés ebben az évben a védőnői szakszolgálat házának kialakítása, amelyre 35 millió forintot fordít a város. Mária két kisgyereket nevel, ahogy fogalmazott mind ő, mind a környéken lakó kisgyermekes anyukák és apukák már nagyon várják, hogy végre megépüljön a védőnők új helyisége.

A védőnői szakszolgálatnak az önkormányzati kirendeltség udvarán lévő régi tűzoltószertárt alakítják át, amit legutóbb a megyei levéltár használt raktárnak. A két védőnő jelenleg a háziorvosi rendelő épületében dolgozik, ami igen szűkös. Igény mutatkozott egy önálló hely létesítésére, hiszen Tápén 300-400 három évnél kisebb gyereket nevelnek a családok. A kiválasztott épület megközelítés és akadálymentesítés szempontjából is alkalmas volt erre a célra. Bővítik, hogy a bejáratnál egy üvegezett részben hagyhassák az anyukák a babakocsikat. Onnan vihetik be a gyerekeket az akadálymentesített váróba, a rendelőbe és a mellékhelyiségbe. A védőnőknek külön irodát is létesítenek. Az épületet közművesítik, kívülről hőszigetelik, cserélik a tetőcserepeket és a nyílászárókat. A családok akár a parkosított udvaron is várakozhatnak. Az új épületet várhatóan decemberben vehetik birtokukba a védőnők.

Tovább sétálva Tápén Szécsényi Rózsa a parkolók megújítását és új parkoló helyek kialakításáról beszélt, mint fontos fejlesztések. Elmondta, négymillió forintból felújították a posta előtti parkolókat, a kisboltok előtt pedig tizennyolc új parkoló létesült. Kis Géza rendszeres vásárló a kisboltokban. Mint mondta most végre egy több évtizedes gond oldódott meg, hisz ez a terület Tápé egyik központja, sokan jönnek ide autóval, és most végre normális körülmények között tudnak megállni.

A városrész legdrágább beruházása a Tápéi-főcsatorna befedése. A munka júliusban indult és az önkormányzat, valamint a csatornamű-társulat közösen 300 millió forintot biztosít a megvalósítására.

– Ez a beruházás is nagyon régóta vágya már az itt élőknek – mondta Szécsényi Rózsa, hisz nyaranta nagyon büdös volt a környéken, valamint a szúnyoginvázió is szinte elviselhetetlen volt már. – A csatorna az Ativizig tulajdona, de nem igazán gondozta a területet, néha lekaszálta a füvet, ám emberemlékezet óta nem volt kitakarítva. A lakók már aláírás is gyűjtötte, hogy megszűnjön ez az áldatlan állapot – mesélte az előzményeket a képviselő. A beruházás januárra készül el, és utána nyoma sem lesz a csatornának, a bűznek és a szúnyogoknak. Szécsényi Rózsa azt is elmondta, a Facebookon egy kérdőívet tesz majd közzé annak érdekében, hogy az itt élők döntsék el, hogyan is hasznosítsák ezt a területet.

Másik nagyon fontos beruházás a választókerületben a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése. Az elmúlt években több alkalommal is gondot okozott a lezúduló csapadék elvezetése Tápén és Újpetőfitelepen is mondta a képviselő. Éppen ezért fontos, hogy Tápén nyolc helyen – Beregi sor, Szirom utca, Honfoglalás utca, Rév utca, Búcsú tér, Újföld sor, Zágráb utca, Árnyas utca – összesen 3784 folyóméter új csapadékvíz csatornát építenek ki. Újpetőfitelepen pedig hat utcát – Fenyveslejtő sor, Bástya sor, Kürt utca, Délceg utca, Lant utca, Füge sor – érinti a fejlesztés. Itt 1535 folyóméter új csatorna épül. A tervek szerint jövő tavaszra készül el a kivitelező a munkával.

– Baktóban a buszvégállomás újult meg az elmúlt időszakban – folytatta a fejlesztések felsorolását a képviselő. Itt nem csak a megálló, hanem az út is új aszfaltot kapott. Emellett kerékpártámaszokat is kihelyeztek, ami azért fontos, mert a kiskertekben lakók így kényelmesebben érhetik el a várost. Ugyancsak ebben a városrészben valósult meg a Völgyérhát utcai sportpálya felújítása. Ide új hálók kerültek és felújították az oldalfalait is. Jövőre pedig le szeretnénk aszfaltoztatni a pályát, így a sportolni vágyok egy teljesen megújult pályát vehetnek majd birtokukba.

A terek megújítása is nagyon fontos – sorolta tovább Szécsényi Rózsa. A három városrészben nyolc tér található, és valamennyin megvalósultak fejlesztések. Van, ahová új játékok kerültek, van, ahová szabadtéri fitneszeszközöket telepítettek. A piactéren pedig egy kisebb sportközpontot alakítottak ki, ahol játszótér, fitneszeszközök, bocsapálya, pingpongasztal, és hamarosan egy streetballpálya is várja a mozogni vágyókat.

Az itt élőknek egy másik fontos megoldandó feladat a Ladvánszky utca, a Baktói utca és a 47-es út kereszteződésének kiépítése. Szabó Ferenc nap, mint nap erre jár, már van rutinja a kihajtásban, azonban szerinte, hiába van lámpa, még így is balesetveszélyes itt közlekedni, hisz megnövekedett a forgalom a környéken.

Ebben az ügyben Szécsényi Rózsa együtt dolgozik képviselőtársával, Szénási Róberttel, mivel a kereszteződés kettőjük választókörzetének határán található. A tervezés már kész van, jelenleg az engedélyeztetési eljárás zajlik. A remények szerint a jövő év közepén pedig elindulhat a megvalósítás. A tervek szerint egy öt pontos, lámpás kereszteződést építenek majd ki, ami szinte egyedülálló lesz Magyarországon.

A képviselő nagyon fontosnak tartja a körzetében lévő két óvoda, a Kölcsey téri és a Honfoglalás utcai fejlesztését is, mivel ez nagyon sok családot érint. Az elmúlt időszakban a Kölcsey téri óvodában nyílászárókat cseréltek, valamint felújították a vizesblokkot. Itt a fejlesztések jövőre folytatódnak majd. A Honfoglalás utcai óvoda körül pedig a járdát javították ki. Ebben az intézményben is lesznek jövőre újabb fejlesztések.

– A terveinket szép lassan megvalósítjuk, a munka jól halad, de van még mit csinálni – zárta a beszélgetést Szécsényi Rózsa.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Baktó fejlesztés Szécsényi Rózsa Tápé Újpetőfitelep
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés