Szegeden 2018. október 19. 20:00

A szabadságot egy pillanatra sem szabad elengedni

Képriport
Vigyük tovább azt a hitet, egységet, amellyel a magyar nép jövőjéért, a szabadságért áldozták életüket! – mondta Szécsényi Rózsa ünnepi beszédében a tápéi országzászlónál, ahol a tápéi iskolások 1956 hőseire emlékeztek.

A tápéi Heller Ödön Művelődési Házban a Bálint Sándor Tagiskola nyolcadik osztályos tanulói ünnepi műsorral emlékeztek az 1956-os forradalom hőseire.

Az 56-os forradalom is az ifjúság megmozdulásával kezdődött, ahogyan 1848-ban, vonták meg a műsor elején a párhuzamot a két esemény között. 1956 annak a hősies erőfeszítésnek a példája, amelynek következtében a nemzet fel tudott emelkedni létének egyik legmélyebb bugyrából, és ha csak néhány napra is, de ki tudta vívni szabadságát.

Az iskolások műsora egy rövid tisztelgés volt a múltnak, amely nélkül nem lehetne jelenünk. Értük, miattuk, rájuk emlékeztünk, felidézve mártírságukat, küzdelmüket, akik sokszor életüket áldozták a szabadságért.

Az ünnepi műsort követően a résztvevők, a meghívott vendégek és az előadás szereplői közösen átsétáltak a tápéi országzászlóhoz, ahol a körzet képviselője, Szécsényi Rózsa mondta el ünnepi beszédét.

A mai napon a szabadságot ünnepeljük, amelyet féltenünk, óvnunk kell ma is. Sokan az életüket adták Magyarország szabadságáért, tartozunk nekik annyival, hogy míg élünk, és míg világ a világ óvjuk, féltjük és teljes tartalmában megőrizzük azt! – kezdet beszédét a képviselő, aki kiemelte, 1956 a nemzet közös ügye, amely mind a mai napig lezáratlan.

Hangsúlyozta, 56 októberében egy olyan folyamat indult el, amely valódi demokráciához, egy közösségként működő társadalomhoz vezethetett volna, amelyben az alapvető erkölcsi elvek határozták volna meg az emberek mindennapjait. Azonban ezt „november 4-én egy olyan idegen megszálláson alapuló diktatúra rombolta le, amelynek alapelve volt az erkölcstelenség, a megalkuvás, a hatalommal történő elvtelen kiegyezés.”

Amennyiben nem teszünk a szabadságért, amely a legfontosabb közös ügyünk, akkor az egyre kisebb lesz – mondta Szécsényi Rózsa, majd azzal folytatta, a szabadság annál több mint az utazás, a költözés, vagy az önmegvalósítás. A szabadság a mindennapok szabadsága, a mindennapok biztonsága, ahol szabadon tehetünk magunkért, ahol nem anyagi és politikai érdekek határozzák meg a trendeket és a divatokat, hanem alapvető emberi érékekben való bizalom és az egymás jóakaratában, a közösség erejében való bizonyosság az, ami biztosítja a kötelességek és jogok egyensúlyát.”

A képviselő szerint a mostani szabadságunkat 56 hőseinek köszönhetjük, így „ne habozzunk hát szabad emberként élni és cselekedni.”. Ahogy fogalmazott, a forradalom hősei nem azt várják, hogy az utódok kívülről fújják az eseményeket, hanem azt, hogy legyünk hűek elveikhez, az általuk képviselt értékekhez, és vigyük tovább azt a hitet, egységet, amellyel a magyar nép jövőjéért, a szabadságért áldozták életüket!

A beszédet követően az önkormányzat nevében Szécsényi Rózsa és Mészáros Attila helyezte el az emlékezés koszorúját. Szintén főhajtással és koszorúval tisztelegtek a forradalom hősei előtt a Bálint Sándor Tagiskola és a Heller Ödön Művelődési Ház képviselői.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: forradalom és szabadságharc megemlékezés Szécsényi Rózsa Tápé 1956