Szegeden 2018. október 19. 17:47

Mind a mai napig fontos üzenete van az októberi forradalomnak

Képriport
Ez az ünnep magába foglalja mindazt, amit a magyarság kívánt, amire vágyott, amit magának követelt. Az ünnep jelkép és tanítás, amelynek a mai fiatalok számára mind a mai napig van üzenete – hangzott el a petőfitelepi megemlékezésen

A hagyományokhoz híven Szeged különböző városrészeiben is megemlékeznek az 1956-os forradalomról. Péntek délelőtt a petőfitelepiek a művelődési házban adtak ünnepi műsort a Petőfi Sándor Általános Iskola 8. osztályos tanulói.

A magyar történelem jelentős eseményére emlékezünk, amely 1956. október 23-án kezdődött. Ez az ünnep magába foglalja mindazt, amit a magyarság kívánt, amire vágyott, amit magának követelt. Az ünnep jelkép és tanítás. Jelképe a hősiességnek, tanítás arról a nemzeti egységről, amely a felkelés tüzében egyéni és közösségi áldozatok között született – kezdték műsorukat a fiatalok.

A megemlékezés során szavalatokkal, dalokkal és korabeli filmbejátszásokkal idézték fel a forradalom eseményeit: a felkelés kirobbanásától egészen annak leveréséig és a megtorlásig.

Az előadás után a darab néhány szereplőjével beszélgettünk a forradalomról és annak üzeneteiről, fontosságáról.

„Nagyon elgondolkodtató volt számomra is az előadás, hogy elődeink a szabadságukért mi mindenen mentek keresztül. Nekem felnyitotta a szemem, hogy nekünk, magyaroknak milyen kemény történelmünk van” – mondta Beszédes Balázs. Számára az egyik legnehezebb dolog volt abba belegondolni, hogy vele egykorú fiatalok harcoltak Budapest utcáin és adták életüket a szabadságért. „Én nem tudnám ezt megcsinálni, nem lenne elég bátorságom hozzá. Igaz lehet, hogy egy hasonló helyzetben én is hasonló módon cselekednék. Reméljük, soha nem kerül rá sor” – tette hozzá Balázs, aki szerint az is nagyon fontos, hogy a mai fiatalok megismerkedjenek a múltunk ezen részével is és példaképük legyenek az októberi fiatalok.

Mákos Nikolett azt emelte ki a beszélgetés során, hogy nem csak fiúk és férfiak, hanem lányok, asszonyok is részt vettek a harcokban. Számára az a legfontosabb üzenete a forradalomnak, hogy az emberek kiálltak és harcoltak a szabadságukért. „Több ezren haltak meg a harcokban és az azt követő megtorlásokban. Rájuk így 62 év után is emlékezni kell, hisz honfitársaikért áldozták életüket” – mondta.

„Nem biztos, hogy ma lennének olyan emberek, aki hasonló módon cselekednének és feláldoznák életüket a szabadságért” – kapcsolódott a beszélgetésbe Juhász Ágnes, aki szintén az egyik szereplője volt az előadásnak. Számára a legmegrázóbbak a korabeli híradók felvételei voltak, mert azok tényleg testközelbe hozták és valóságossá tették az akkori eseményeket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: forradalom és szabadságharc megemlékezés Petőfi-telepi Művelődési Ház 1956