Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. október 19. 12:44

Ahol diktatúra van, ott korrupció is van

Mit tehet az EU a tagállami jogállamiság eróziója ellen? – tették fel a kérdést azon a pódiumbeszélgetésen a résztvevőknek, amelyet a Szegedi Tudományegyetem politológus hallgatóinak egyesülete szervezett. A beszélgetés előtt Martin József Péter, a Transparency International Magyarország igazgatója tartott rövid előadást a hazai jogállamiság állapotáról.

Hirdetés

– A jogállamiság és a korrupció szoros kapcsolatban áll egymással – állítja Martin József Péter, ugyanis a nemzetközi vizsgálataik azt bizonyítják, nyolcvan százalékos a lefedettség a két jelenség között. Vagyis, ahol diktatúra van, ott nagy valószínűséggel korrupció is van. Ráadásul minkét irányban működik a jelenség, hiszen ahol egyre jellemzőbb a közpénzek elköltésének átláthatatlansága, ott jellemzően erősödik a központi hatalom, ahol pedig az autokratikus rendszer kezdi megvetni a lábait, ott egyre jellemzőbb a politikai elit korrumpálódása.

A jogállamiság erodálása így vezet gazdasági anomáliákhoz, amit Magyarországon testközelből láthatunk. A Transparency International Magyarország ezért is tartja fontosnak, hogy erősödjön a társadalmi párbeszéd magáról a korrupciós jelenségről, valamint a jogállami intézmények gyengüléséről. Nagy Gabriella, a korrupciókutató szervezet projektfelelőse szerint egy hibrid rezsim működik ma Magyarországon, amelyben fellelhetők még a demokratikus rendszerek intézményei, de a döntéshozók szintjén már nincsenek egyeztetések, a szakmai kérdésekről pedig már rég nem szakemberek, szakpolitikusok döntenek.

Tóth Judit – aki az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának Alkotmányjogi Tanszékét vezeti –, hasonló állásponton volt. Véleménye szerint az Orbán-kormány csak a díszleteket tartotta meg a jogállamiságból, hiszen van még elvileg független igazságszolgáltatás, ám az ügyészség lényegében kézi vezérléssel működik, a bíróságok működésében pedig érezhető a folyamatos nyomásgyakorlás a politika részéről. Az Alkotmánybíróság tevékenysége ugyanakkor kiüresedett, érdemi döntéseket már nem hozhat, így magának az alkotmányosság kérdésének is egyre kevesebb szerep juthat a közéletben.

J. Nagy László történész szerint alapos vizsgálatot érdemelne az a kérdés, hogy vajon Magyarország érett volt-e 2004-ben az EU-s tagságra? Véleménye szerint hibás volt az az elképzelés, hogy majd fokozatosan átveszik a kelet-európai országok a nyugati demokráciák gyakorlatát. A döntéshozókat mifelénk csakis a politikai és gazdasági hatalom megragadása és megtartása érdekli, és a pártok céljaik elérése érdekében minden gond nélkül átalakíthatják a játékszabályokat. Így fordulhatott elő az Magyarországon, hogy olyan választási törvény alapján jut már másodszor kétharmados többséghez a Fidesz, amely még egy ötven százalék alatti támogatottság esetében is garantálja a kormányzópárt elsöprő többségét a parlamentben.

Szó volt a fórumon aktualitásokról is, hiszen épp a társadalmi és jogi kontroll hiányának köszönhetően tudott egy jól működő lakástámogatási rendszert lényegében két nap alatt beszántani a kormány, vagy a meglévő jogszabályok semmibevételével szerezhet meg olyan hatalmas hányadot a magyar sajtóból Mészáros Lőrinc kormányközeli oligarcha, hogy végképp felborult a hazai médiaegyensúly.

A fórum végi hozzászólások elsősorban az értelmiség felelősségét firtatták, illetve a társadalmi párbeszéd fontosságát hangsúlyozták. Ez utóbbi kormányzati ellehetetlenítésére jó példa volt a mostani fórum is, hiszen egy jobboldali irányultságú politológus és a kormányhoz közel álló 888.hu újságírója is először igent mondott a beszélgetésen való részvételre, de röviddel a rendezvény előtt lemondták a szereplést.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: korrupció Orbán-kormány Transparency International Magyarország
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés