Szegeden 2018. október 18. 13:43

Melyiket az ötezerből? – Pályaválasztási Napok az IH-ban

Képriport
Hatalmas a versenyfutás az általános iskolák végzős diákjai után, hiszen a középiskolák léte is függhet attól, mennyi elsős iratkozik be hozzájuk. A Csongrád Megyei Kormányhivatal által szervezett Pályaválasztási Napokon a cégek és szakmák képviselői is fontosnak tartották, hogy bemutassák saját szakterületüket.

Hirdetés
Hirdetés

Olyan iskolát keresek, ahonnan rendőrnek vagy tűzoltónak mehetek majd – mondta Szász Gergő a nagy forgatagban. A szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola tanulója több lehetőség közül is válogathatott, hiszen a rendészeti szakmák képzése ma már több iskolában és városban is megtalálható. Aki esetleg katonának szeretne állni, az ki is próbálhatta az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kézifegyvereit, természetesen éles töltények nélkül.

Persze, „békésebb” szakmák is képviseltették magukat a rendezvényen. A művészetek iránt fogékony gyerekeknek a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium három növendéke próbált kedvet csinálni a képzőművészethez. Laviv Laura, Péntek Ágnes és Kiss Gábor egymást portréit készítették el, ezzel bizonyítva, hogy elég egy papír és egy ceruza ahhoz, hogy valaki megvillantsa a tehetségét.

Nagy volt a tolongás az  Eötvös József Gimnázium és Általános iskola pultjánál, ahol a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete osztogatta a prospektusokat. Mohr Richárd, az intézet magyar igazgatója elmondta, hogy nekik az Eötvös a zászlóshajójuk, hiszen itt igen magas szinten oktatják már a kínai nyelvet. A gimnázium fiókintézménye a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola, ahonnan komoly nyelvtudással érkeznek már a gyerekek, melyet az Eötvösben tökéletesíteni tudnak.  

Kovács Katalin, a Gál Ferenc Főiskola tanulmányi osztályának vezetője olyan középiskolásoknak szeretne kedvet csinálni az intézmény négy karához, akik ezen a börzén saját iskolájukat mutatják be. A pultok mögött ülő gyerekek többsége ugyanis épp úgy pályaválasztás előtt áll, mint a pult túloldalán álló általános iskolások, ezért nekünk ez nagyon jó terep a szakjaink, képzéseink népszerűsítésére – mondja Kovács Katalin. - Ráadásul, a középiskolák a legtehetségesebb, legkommunikatívabb gyerekeiket hozzák el ilyenkor, úgyhogy velük csak nyerhet a főiskolánk.

Nem meglepő, hogy a hiányszakmákat oktató iskolák és munkaerőt kereső cégek voltak a legaktívabbak a pályaválasztási rendezvényen. Mivel az élelmiszeripar is komoly káderhiánnyal küzd, a szentesi Hungerit Zrt. is teljes arzenállal vonult ki. Volt kóstoltatás, munkavédelmi bemutató és szóbeli tanácsadás is a pultjuknál. Ápolónőkből is rengeteget tudnának fogadni az egészségügyi intézmények, ezért a szegedi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola is látványos bemutatókkal készült. Náluk gyakorló ápolókat, fogászati asszisztenseket, gyógyszertári asszisztenseket, valamint gyógymasszőröket képeznek, de az iskola képző- és iparművészeti ágazata is várja a gyerekeket, akik divat- és stílustervező végzettséget szerezhetnek itt.

Ficsór Barnabás, az algyői Fehér Ignác Általános Iskola földrajz-testnevelés szakos tanára minden évben elkíséri növendékeit a pályaválasztási rendezvényre. Szerinte jó dolog, hogy személyesen megismerhetik az itt kiállító mintegy 50 oktatási intézmény tanárait, diákjait, látják az oktatás eszközeit, kérdezhetnek azoktól, akik a legilletékesebbek egy-egy szakma ügyeiben. A Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája olyan szakmákat népszerűsített, melyek szinte korlátlanul tudnák fogadni a munkáskezeket.

Amikor megkérdeztük tőlük, milyen szakmák képviselőire lenne legnagyobb szükség, egy prospektust nyomtak a kezünkbe. Ebben megcsillagozták azokat a szakmákat, melyek komoly szakemberhiánnyal küzdenek. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány: Ipari gépész, épület- és szerkezetlakatos, kőműves, női szabó, asztalos, villanyszerelő. Ez utóbbi szakma nagyon várja a képzett szakembereket, hiszen már a nagy áramszolgáltatók sem találnak elegendő munkást annak ellenére, hogy a béreket jelentősen emelték az utóbbi években. Aki szeretne körbenézni az idei pályaválasztási bemutatón, az még pénteken is megteheti, hiszen a szegedi Ifjúsági Házban holnap folytatódik a rendezvény.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: pályaválasztás pályaválasztási tanácsadás Szegedi Ifjúsági Ház