Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. október 17. 18:45 Forrás: MTI

Tuzson Bence: A közigazgatásnak erősítenie kell a magyar falu megtartóerejét

Olyan közigazgatást kell kialakítani, ami segít megőrizni az ország hagyományos területi szerkezetét - mondta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkár szerdán Szegeden.

Hirdetés

Tuzson Bence sajtótájékoztatón kifejtette, a magyar falu megtartóerejének erősítése nélkül nem lehet Magyarország jövőjéről beszélni.

Úgy kell alakítani a közigazgatás szervezetét, hogy az állam szolgáltatásai a falvakból éppen úgy elérhetők legyenek, mint a városokból

– mondta az államtitkár, hozzátéve: közelíteni kell egymáshoz az igazságügyi, belügyi és közigazgatási szervezetrendszert.

A kormányablakok lehetővé teszik, hogy az emberek gyorsabban és hatékonyabban intézhessék ügyeiket. A jelenleg működő 295 kormányablak mellett újabbak kialakítását is tervezik. Emellett növelnék a mobil kormányablakok számát is, a cél az, hogy a buszok eljussanak szinte az összes településre, lehetővé téve az összes ügytípus elintézését helyben – közölte a politikus.

A közigazgatás átalakítása során mintegy hétszáz ügytípus egy részét megszüntetnék, másik felét egyszerűsítenék vagy a szakmailag illetékes kamarákhoz telepítenék – mondta az államtitkár.

A politikus fontos feladatnak nevezte a digitalizációt. Mint mondta, jelenleg is sok olyan ügy van, amit elektronikusan el lehet intézni, a közigazgatásban azonban 130 féle szakrendszer működik, amik átjárhatósága nem biztosított teljesen.

A közigazgatás területére is be kell hozni a mesterséges intelligenciát, olyan szoftverrobotokat alkalmazva, amelyek képesek kiváltani a lassabb, manuális munkát

– mondta Tuzson Bence.

Kérdésre válaszolva Tuzson Bence kifejette, a közigazgatás átalakítása nem leépítés-, hanem szolgáltatásközpontú. Az ügyek áttekintése jelenleg folyik, ez után határozható meg, mi az az optimális létszám, amellyel a feladat ellátható.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kormány közigazgatás Orbán-kormány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés