Hirdetés
Művház 2018. október 17. 11:24

Delila a Belvárosi Moziban árulja el Sámsont

A New York-i Metropolitan Opera Live in HD közvetítés-sorozatának idei második előadásaként Charles Camille Saint-Saëns francia zeneszerző 1876-ban komponált operáját, a Sámson és Delilát láthatja a közönség szombaton este 7 órától a Belvárosi Moziban.
Hirdetés
Hirdetés

A szerző tizenhat művet írt ebben a műfajban, de a Sámson és Delila kivételével egy sem állta ki az idő próbáját. Az opera eredetileg oratóriumnak készült, ez érződik is a darab sok részletén.

A cselekmény az ószövetség egyik történetét dolgozza fel és jóformán a zeneszerző munkája, ő tervezte el a jelenetek felépítését, szövegkönyvírója csupán megvalósította a gyakorlatban is elképzeléseit: gyakorlatilag csak a versek megírása maradt rá.

Ki gondolná, hogy erről a hamisítatlan francia nagyoperáról sokáig nem akart tudomást venni a párizsi közönség? Pedig így történt.

Párizsban a komponálás megkezdésétől fogva ellenségesen fogadták a darabot. Szerzője ahányszor csak szóba hozta, mindig tapasztalnia kellett, hogy a francia fővárosban aligha fog találni színházat, ami bemutatja majd a kész darabot.

A mű ősbemutatója éppen ezért nem is Franciaországban, hanem – Liszt Ferenc közbenjárásának köszönhetően – Weimarban volt.

A hatalmas kórust foglalkoztató, látványos táncjeleneteket – köztük a híres Bacchanáliát is – tartalmazó opera igazi jutalomjáték a rendezők számára, mellyel az új produkciót színpadra álmodó Darko Tresnjak minden bizonnyal élni is fog.

(fotó: Metropolitan Opera)

A darab középpontjában három monumentális szerep áll, melyet a Met hagyományaihoz híven három világsztár szólaltat meg.

Napjaink egyik legnagyobb mezzoszoprán-sztárja, Elīna Garanča számára magától értetődő volt, hogy előbb-utóbb minden mezzoszerepek talán legnagyobbikában, Delilaként is bemutatkozhasson.

A másik címszereplő, Roberto Alagna évtizedek óta visszatérő vendége és kedvence a Metnek – emellett pedig specialistája a francia repertoárnak, csakúgy, mint a Dágon főpapját megszemélyesítő Laurent Naouri.

Az előadást Darko Tresnjak állította színpadra, az operát Sir Mark Elder vezényli.

A Metropolitan Opera élő közvetítését október 20-án, szombaton 19 órától láthatják a szegediek a Belvárosi Moziban. A több mint három órás darab francia nyelven, angol és magyar felirattal kerül műsorra.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi Live in HD Metropolitan Opera