Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. október 16. 15:59

A részegszemüveg, az eljátszott karambol és a biztonság

Képriport
Tesztpályákon próbálhatják ki a diákok és érdeklődő felnőttek a héten, hogyan kell szabályosan közlekedniük, hogy ne érje őket tragédia az utakon. A balesetmegelőzési program során akár karambolozhatunk, vagy részegszemüvegben vezethetünk is – persze csak játékból.

Hirdetés

– Hű, a mindenit! Ezt nem gondoltam volna, borzasztóan rossz volt, ijesztő! – mondta Falubíró Alex, miután kipróbálta a Tesco parkolójában felállított baleseti szimulátort. Az ütődéskor még az úgynevezett „részegszemüveg” is leesett az ásotthalmi erdésztanuló fejéről.

Mert jöttek diákok nemcsak Szegedről, de a szomszédos településekről is a ma kezdődött játékos balesetmegelőzési programokra. Jöttek és egyre többen tapasztalták meg, hogy a közlekedés nem játék, szó szerint életveszélyes lehet, ha nem figyelünk.

Biztonságosan közlekedni egy életúton – ez a címe, és a célja is annak a rendezvénynek, amely mától egészen péntekig tart a Tesco móravárosi áruházának parkolójában.

A részegszemüveg azt mutatja meg, hogy mit érzékel az ittas közlekedő a körülötte lévő forgalomból.

A Napfényparkban leállított rendezvénykamionban és a körülötte épített tesztpályákon diákok és felnőttek próbálhatják ki tudásukat, ismereteiket, hogy később az életben is úgy tudjanak közlekedni, hogy ne érje őket baleset.

A 2006-ban indult országjáró közlekedésbiztonsági rendezvénysorozat szegedi állomásán Szécsényi Rózsa önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy az óriási forgalom miatt egyre fontosabb, hogy a fiatalokat biztonságos közlekedésre neveljük.

– A balesetek megelőzése mindnyájunk közös felelőssége. Az önkormányzat – mint a belterületei utak fenntartója – igyekszik minél többet tenni a biztonságos kötekedésért.

Megtudtuk, tavaly például egy akció keretében öt zebrát fogadott örökbe az önkormányzat, egyre több hangos zebra is van már a városban, ami a fogyatékossággal élők biztonságát szolgálja.

Az idén húsz gyalogátkelőhelyen új, fluoreszkáló közlekedési táblákra cserélték a régieket, ez a program jövőre is folytatódik. A város több pontján – például a 2-es villamos végállomásán és a Tündér utcánál – folyamatosan alakítanak ki biztonságos gyalogátkelőket.

A program megnyitóján Torzsa Endre rendőr alezredes azt mondta, a fiatalok közlekedésre nevelése olyan, mintha fát ültetnénk, az unokáinknál érik majd be a termés.

Ördög István tűzoltó alezredes pedig arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy tartsák be a szabályokat és próbáljanak a társaikra is odafigyelni.

A péntek délutánig tartó ingyenes program célja, hogy a legvédtelenebb és a legkiszolgáltatottabb – gyalogosan és kerékpárral közlekedő – gyermekek, szüleik és a 65 éven felüliek figyelmét felhívják a közlekedési veszélyekre.

Mindezt igyekeznek gyakorlatorientált és élményközpontú programokkal megvalósítani, amely az átélt tapasztalatokon keresztül, szinte észrevétlenül ágyazódik be a résztvevők tudatába. Mindezt játékos elméleti és gyakorlati feladatokkal teszik: itt, a forgalomtó elzárt parkolóban még hibázhatnak a résztvevők, a való életben viszont sokszor súlyos árat kell fizetni egy apró tévedésért is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: biztonság közlekedésbiztonság KRESZ Szécsényi Rózsa
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés