Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. október 15. 20:22

Ujhelyi: Állíthat bármit Orbán, a Sargentini-jelentés a kormányról szól

Képriport
A Baloldali Páholy vendége volt a Szegfű Klubban Ujhelyi István szegedi Európai Parlamenti képviselő. Ott voltunk a nézők között.

Hirdetés

– Háromszázhuszonöt körül van.

– Háromszázhuszonöt? Háromszáztízig követtem...

Az euróról volt szól ekkor, amikor kiderült, Szeged EP-képviselője még egy egészen kedvező árfolyamról tudott, amikor a nézők közül Zsoldi Anna fölvilágosította. Ekkor éppen arról volt szó, hogy a lehető leghamarabb csatlakozni kellene az eurózónához, és hogy erről bőven lesz, lehet szó a tavaszi EP-kampányban is. Ám amíg eddig eljutottunk, volt jó pár más téma a Közéleti Kávéház Baloldali Páholyában. Kozma József önkormányzati képviselő moderálása mellett Ujhelyi István előbb általánosságban szólt Európáról és az Unióról, illetve a baloldal utóbbi időben megnyert önkormányzati választási helyeiről beszélt Szombathelytől Budapesten át Mezőtúrig, majd jött a megkerülhetetlen Sargentini-jelentés. Ennek kapcsán néhány „elsikkadó” apróságra újfent fölhívta a figyelmét a hallgatóságnak, kérve egyúttal, vigyék, adják tovább az itt elhangzottakat:

Ezek a széksorok bizony tele voltak Ujhelyi István előadása alatt. Kattintson fönti képünkre, nézze meg a sajtótájékoztatón készült felvételeinket! (fotók: Iványi Aurél)
  • a jelentés már az országgyűlésiképviselő-választás előtt megvolt, azaz nem ezzel „bünteti” Brüsszel a magyarokat a választás eredményéért
  • Sargentini egy holland Zöld párti képviselő, aki jobb oldali értékrendet vall, és ennek az egész jelentésnek a benyújtója, képviselője, nem egyedül az ő munkája, sőt.

– Erről eddig nem nagyon beszéltem, de komolyan „motoroztam” azért, hogy ne baloldali képviselő nevéhez fűződjön a jelentés, és lehetőleg ne a térségből kerüljön ki. Képzeljék el, milyen további felhangjai lettek volna ennek az egésznek, ha mondjuk egy román baloldali EP-képviselő terjeszti be... – mondta Ujhelyi István. Merthogy a kormány többek között így akarja relativizálni, illetve egy olyan politikai síkra terelni ezt a jelentést, illetve a szavazás eredményét, amely csak egy kis része volt annak a „bűnlajstromnak” – így mondta Ujhelyi következetesen –, amelyet az Orbán-kormány fejére olvastak.

Judit Sargentini után szó volt még Moszkváról és Pekingről is. Kína kapcsán Ujhelyi hangsúlyozta, minden kínai vezetőnek az az érdeke, hogy erős, egységes legyen az Európai Unió, nekik kereskedelmi, diplomáciai szempontból mindig is ez állt érdekükben, ezt képviselték, közben Oroszország meg folyamatosan gyengíti a közösséget. Hasonló mostanában az Egyesült Államok érdeke is, Donald Trump is gyakorlatilag ugyanarra játszik, mint Vlagyimir Putyin.

Az Ujhelyi–Kozma párbeszéd végén jöttek a nézői kérdések, sokszor hozzászólások, amelyek rendre bátorították Szeged EP-képviselőjét, aki azt is elmondta, azért is örült ennek a hétfői időpontnak, mert így még egy estét itthon tudott lenni a gyermekeivel.

Holnap viszont irány Brüsszel. Neki. Mi meg maradunk itten, ittmaradunk.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ujhelyi István Baloldali Páholy Judith Sargentini Közéleti Kávéház Kozma József Sargentini-jelentés Szegfű Klub
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés