Szegeden 2018. október 15. 15:22

Tizenöt év alatt 300 ezer magyar hagyta el hazáját

Képriport
A legtöbben 2010–2015 között mentek el Magyarországról.

A fiatalok nemzetközi vándorlásának hatásai – intézményi eszköztár és együttműködési csatornák fejlesztése” címmel, amely 2017. január 1-jétől 2019. június 30-áig tart az a projekt, amelynek célja, hogy feltárja a fiatalok (15–34 éves korosztály) vándorlásának okait, családalapítási és munkavállalási trendjeit. A nemzetközi program magyar résztvevője Szeged.

– A közel két éve folyó program immár konkrét kutatási eredményeket tud felmutatni, amelyeket a helyi döntéshozók is fel tudnak használni mindennapi munkájuk során – mondta Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester a kutatásról tartott hétfői fórum előtt. A projekt elsősorban a kivándorlási, bevándorlási és visszavándorlási folyamatokban közvetlenül érintett települések élén álló önkormányzati vezetők számára nyújt támogatást és hasznos információkat. Ez azt jelenti, hogy a YOUMIG eredményeivel a régió települései jobban tudják majd mérni a fiatalok kivándorlásának, visszavándorlásának és a külföldi fiatalok bevándorlásának hatásait, és meghozni a szükséges intézkedéseket az alábbi, helyi szinten fontos területeken. Ezek a kiemelt területek a következők: a munkaerőpiaci kereslet és kínálat, a házasságkötéshez, gyerekvállaláshoz kötődő ismeretek, az oktatásügy kérdései, valamint az egészségügyi és szociális védelem.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A projektben nyolc szakmai partner vesz részt:

  • a Szerb Köztársaság Statisztikai Hivatala;
  • Bulgária Statisztikai Hivatala;
  • az Informatikai és Statisztikai Hivatal (INFOSTAT), Szlovákia;
  • a Bécsi Egyetem (UNIVIE), Ausztria;
  • a Délkelet-Európa Kutatóintézet (IOS), Németország;
  • a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Románia;
  • a Társadalomtudományi Kutatóintézet, Szerbia,
  • valamint a Szlovén Gazdaságkutató Intézet.

A szakmai partnereken felül a YOUMIG-hoz a Népességkutató Szövetségi Intézet, Németország és Ausztria Statisztikai Hivatala, valamint a fejlesztések fő „terepéül” szolgáló önkormányzati szintről hét ország hét partnerönkormányzata társult. Az összekötő kapocs a Duna, hiszen ezeken az országokon nemcsak keresztülfolyik ez a folyó, de a kultúra, közös történelmi múlt és a gazdaság is fontos kapocs az itt élő népeknek.

– A magyar állampolgárok elvándorlására és visszavándorlására vonatkozó adatok több forrásból is származhatnak, de az elvándorlás mértékének nyomon követésére alapvetően a hazai regiszterek és a külföldi, úgynevezett tükörstatisztikák szolgálnak – emelte ki a projektből Krokovay Nóra, a Központi Statisztikai Hivatal munkatársa, a projekt kommunikációs munkatársa.

A magyar állampolgárok elvándorlásának mérése leginkább az egészségbiztosítás nyilvántartásaira, a más országokban készült bevándorlási statisztikákra és egyéb, például az Európai Unió tagállamainak munkaerő-felméréseire támaszkodik. A kivándorlás mértékének erősödése 2008-ban kezdődött, jelentősebb megerősödése 2010-től mutatható ki. A kivándorlás erősödésével párhuzamosan a visszavándorlók száma is emelkedik. Az Eurostat adatai alapján az adott év január 1-jén európai országokban tartózkodó magyar állampolgárok száma 2000 és 2015 közötti időszakban folyamatos bővülést mutat, 74 ezer főről 370 ezer főre nőtt.

Fontos ugyanakkor, hogy a hozzánk érkezők is pontos információkat kapjanak, szakszerű ügyintézésben részesüljenek. A szegedi önkormányzatnál például olyan információs pontot hoztak létre, ahol egyetlen ablaknál el tudják intézni a hivatali teendőket a külföldi állampolgárok. Amennyiben másik hivatalt érint az ide érkezők ügye, akkor a polgármesteri hivatal munkatársai el tudják igazítani a segítségkérőket. Harminc önkormányzati dolgozó vett részt szakirányú képzésen az utóbbi hónapokban a program keretein belül, így ők jóval felkészültebben tudják kezelni az ilyen speciális ügyeket, mint korábban. Fontos az ilyen ügyintézés esetébe a nyelvismeret is, így a szegedi önkormányzatnál arra is hangsúlyt fektetnek, hogy minél több munkatársuk beszéljen valamilyen idegen nyelvet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Nagy Sándor kivándorlás Központi Statisztikai Hivatal Krokovay Nóra KSH YOUMIG