• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egy egyetemi professzor kimondta, nevetségesek a gyulai ítélet indokai, nem követtek el semmit a megvádoltak
Szegeden 2018. október 15. 12:25

Egy egyetemi professzor kimondta, nevetségesek a gyulai ítélet indokai, nem követtek el semmit a megvádoltak

Tóth Mihály egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Büntetőjogi Tanszékének vezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Büntetőjogi tanszékének professzora már 2017-ben pontról pontra cáfolta a vád állításait.

A professzor ráadásul minderről a bíróságot is tájékoztatta! Vette ugyanis a fáradságot, és szakvéleményt írt a parkolóbérletek kapcsán indított ügyben.

Tóth Mihály ebben hangsúlyozta, már a vádirat is jogtalan volt, mert a vádlottak a terhükre rótt bűncselekményeket több – a büntetőjogi felelősségüket egyenként is kizáró – okból sem követték el. A b1.blog.hu-n megjelent írásban eztán négy pontban tételesen cáfolja a vád állításait. A pontokba szedett cáfolatok ott olvashatók, Tóth Mihály végkövetkeztetését azonban szó szerint átvesszük, ugyanis nem félt leírni azt sem, miről szólt valójában ez az egész bírósági ügy:

„szakvéleményében maga is leszögezi, a védelem kérésére készült szakvéleményének nincs jogi relevanciája, mert a magyar jog a jogi szakértő fogalmát nem ismeri. Érvelését azonban nemcsak a szerző szakmai tekintélyére, hanem annak összeszedett, tárgyszerű és meggyőző voltára nézvést is figyelembe kellett volna venni, ám ezzel sem az ügyészségnek, sem a bíróságnak nem volt meggyőző, a vádlottakat elítélték olyasmiért, amit jogszabály engedélye alapján követtek el, és amivel nem okoztak érdemi kárt sem.

Az a legkevesebb, ami elmondható, hogy se az ügyész, se a bíró nem menne át büntetőjogi szigorlaton Tóth professzornál, akinek szikár szakvéleménye nem minősíti a vádat, se az egész eljárást koncepciósnak.

De más ettől még megteheti: a szakvélemény megerősíti, hogy az eljárást jogtalan indokok alapján politikai célzattal indították, hogy Botka László polgármester újraválasztási esélyét gyengítsék. 2013-ban ez nem sikerült, de jövőre ismét önkormányzati választás lesz, hátha akkora beérik és beég a választók tudatába.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: bíróság ítélet parkolás Gyulai Járásbíróság parkolóbérlet Tóth Mihály