Hirdetés
Szegeden 2018. október 14. 09:00 Forrás: Szegedi Tükör

Hűsölő, tornázó, pipázó és piacozó idősek

Szeged városképének mindig is fontos szereplői voltak a nénik és bácsik: különböző megszokott és meglepő helyszíneken, helyzetekben találkozhatunk velük a Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményében is. Járjunk körbe „vezetésükkel” az egykori Szegeden! A Szegedi Tükör összeállítása.

A huszadik század első felében úgy gyújtottak rá a pipára a gyakorlott szakértők, mint az első képen látható idős bajszos bácsi, akit a tápéi tanyavilágban kaptak lencsevégre. A következő képekkel ugrunk jó néhány évtizedet: 1978-ba érkezünk, amikor még a Marx téren piacozhatott Szeged apraja-nagyja. A piacos hétköznapok fontos szereplői voltak az idős asszonyok és férfiak, akik minőségi portékákat árultak, alkudtak és vásároltak negyven évvel ezelőtt – időjárástól függetlenül napernyős melegben és kucsmás hidegben is.

A Széchenyi tér fái alatt nemcsak ma pihenünk meg egy-egy meleg nyári napon, hanem itt hűsöltek a fejkendős nénik is négy évtizeddel ezelőtt. Bizonyára érdekes témákról folyt a szó a biztonságos árnyékban... Extrémebb helyzetben láthatjuk az idős párt az ötödik képen 1984-ből: a szobabicikliző bácsi képe nem olyan szokatlan, de a bordásfalon függeszkedő hölgy teljesítménye igazán figyelemreméltó! A felvétel az egykori Tolbuhin sugárúti idősek otthonában készült.

Pipával kezdtünk, pipával zárunk: vajon mit mondhatott éppen a pipázásra készülő idős asszony az 1982-es felvételen? A választ az olvasók képzeletére bízzuk!

Hegedűs Anita

Nyitóképünkön: Tolbuhin sugárút, idősek otthona, 1984. Enyedi Zoltán felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: E814_30)

Idős férfi pipára gyújt a tápéi tanyavilágban a XX. század első felében. Benedek László felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: T10701)
Ilyen volt a piac negyven éve. Somogyi Károlyné felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: S107_02)
Még mindig a piacon járunk 1978-ban. Somogyi Károlyné felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: S107_04)
Széchenyi tér, 1978. Somogyi Károlyné felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: S109_07)
A piac télen, 1978-ban. Somogyi Károlyné felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: S_340_04)
Pipás néni, 1982. Enyedi Zoltán felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: E727_15)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Móra Ferenc Múzeum Szegedi Tükör