Hirdetés
Szegeden 2018. október 12. 13:16

Szegedre látogatott az Egyesült Államok nagykövete

Képriport
David Cornsteint a városházán Botka László polgármester és Nagy Sándor alpolgármester fogadta.

A városháza a látogatással kapcsolatban sajtónyilatkozatot adott ki, azt szó szerint közöljük.

Botka László: Az Amerikai Egyesült Államok kiemelten fontos szövetségese Szegednek

„A gazdasági, oktatási és tudományos kapcsolatok bővítéséről egyeztetett Botka László és David Cornstein a szegedi városházán. Szeged polgármestere a hivatalában fogadta pénteken az új amerikai nagykövetet, akivel a másfél órás megbeszélést követően munkaebéden vettek részt.

Botka László közös sikernek tartja, hogy több amerikai cég (például General Electric, EPAM, LogMein) települt Szegedre, melyek több mint ötszáz munkahelyet hoztak létre a városban. A polgármester felhívta rá a figyelmet, hogy Szegeden jól képzett munkaerővel várják a tengeren túlról érkező vállalatokat. Az idén megnyílt American Corner tovább erősítheti a város és az Egyesült Államok közötti viszonyt. Szeged polgármestere szerint bizakodásra ad okot, hogy évről évre egyre több amerikai diák érkezik a Szegedi Tudományegyetemre, és mind több szegedi fiatal teszi próbára a tudását az Egyesült Államokban.

Botka László a város hosszú távú fejlesztési terveinek ismertetése mellett az országos politikai fejleményekről is egyeztetett David Cornsteinnel. Botka megállapította, hogy a magyar emberek az amerikai néphez hasonlóan elkötelezettek a demokrácia és szabadság iránt. Az önkormányzatiság, az oktatás és a sajtó szabadsága, valamint az igazságszolgáltatás függetlensége olyan értékek, amelyeket minden erőnkkel védelmezni kell – hangsúlyozta Szeged polgármestere a találkozón.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a Szegedi Tudományegyetem elsők között emelte fel a hangját a CEU védelmében. A szegedi egyetem mind a tizenkét karának dékánja közös nyilatkozatban állt ki a Közép-európai Egyetem mellett. Botka László leszögezte, az országban zajló folyamatokkal szemben Szeged továbbra is a szabadság és a demokrácia bástyája és elkötelezett híve lesz.”

 

Korábban írtuk:

– Mondták, hogy magas, de még jobban föl kell néznem önre, mint gondoltam – mondta nevetve Botka Lászlónak David Cornstein, miután kiszállt a Chevrolet Suburbanből – az autó a Gyilkos elmék című tv-sorozatból is ismerős lehet, ilyenekkel járnak terepre az FBI-ügynökök. A polgármester a hivatal épülete előtt a nagykövet figyelmébe ajánlott az ország egyik legszebb terét, a Széchenyi teret is. Cornstein udvariasan lelkesedett a térért, majd bementek az épületbe. Fölfelé a lépcsőn még megjegyezte, „biztos vagyok benne, hogy kosárlabdázott!” Erre Botka László elmondta, vízilabdázott annak idején, egészen 1994-ig, amikor úgy döntött harmadéves joghallgatóként, hogy fontosabb a tanulás a sportnál.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Miután bevezette a vendégét a Díszterembe a polgármester röviden ismertette Szeged történetét, majd négyszemközti tárgyalásra vonult David Cornsteinnel.

A nagykövet a találkozó után az Agórában megtekintette az American Cornert is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Botka László David B. Cornstein Egyesült Államok Nagy Sándor nagykövet