Ziccer 2018. október 12. 13:00 Forrás: szegedive.hu

Csúcson a szegedi kajak-kenu

Képgaléria
Óriási eredményt ért el az NKM Szeged Vízisport Egyesület, hiszen a kajak-kenu versenysportot nézve 2018-ban a legeredményesebb klub lett Magyarországon.

Hirdetés

Az NKM Szeged VE a Győr és a KSI előtt nyerte meg az összesített pontversenyt, a pontszámításba a gyermek korosztálytól a felnőttig minden korosztály beletartozik. Ifjúsági és gyermek korcsoportban a Szeged gyűjtötte a legtöbb pontot, minden korosztályt figyelembe véve pedig férfi és női kenuban is az NKM volt a legjobb. Sík Márton (szakmai vezető) szerint ez az eredménysor a csapatmunkának és egy jól felépített egyesületi rendszernek köszönhető!

- Kajak-kenu a hazai sport egyik zászlóshajója évtizedek óta. Mit jelent a klubnak, hogy a versenysportban megnyerte az egyesületek közötti pontversenyt?

- Nagyon büszkék vagyunk az első helyre – válaszolt Sík Márton, aki már öt éve az NKM Szeged VE szakmai vezetője! Ez egy szakmai presztízs kérdés, hiszen ebben az összevetésben csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legkisebbektől a felnőtt korosztályig mindenhol jól teljesítesz! Nem volt könnyű felállítani azt a rendszert, amelyben most dolgozunk, de megvan az eredménye. Évek óta egyre erősebb a csapatunk, a lelkes és kitartó szakmai munka gyümölcse ez a siker. Ha egy kicsit leülünk és végig gondoljuk azt, hogy hova jutottunk el, akkor még jobban érzékeljük, hogy mit értünk el. A siker ugyanis még édesebb, ha azt egy nagyon erős mezőnyben éred el és nagyon erős riválisokat előzöl meg. Hazánkban szinte minden szakágban vannak nagyon kiemelkedő egyesületek, amelyek egymást húzzák előre. Kenuban például az UTE, míg felnőtt férfi kajakban a Honvéd nagyon erős, a Győr és a KSI pedig hozzánk hasonlóan minden korosztályban szép eredményeket tud felmutatni. Ők motiválnak minket, mi pedig motiváljuk őket, ez viszi, ez viheti előre a jövőben is a hazai kajak-kenut.

Az NKM Szeged Vízisport Egyesület nagybetűs CSAPAT-ként működik.

- A képzeletbeli piramis csúcsán vannak a felnőtt versenyzők, akik 2018-ban is remekül teljesítettek. A portugáliai világbajnokságon kilenc NKM Szeged VE kajakos és kenus vett részt!

- Erre is büszkék lehetünk, hiszen egyedül a Szeged képviseltette magát a vb-n mind az öt szakágban! A versenyzőink minden számban bejutottak a döntőbe, végül 3 arany-, 1 ezüst és 2 bronzéremmel, valamint több értékes helyezéssel zárták a világbajnokságot.

- Mennyi ember munkája van ebben az első helyezésben?

- Egy nagyszerű csapatmunka eredménye az, hogy az NKM Szeged Vízisport Egyesület gyűjtötte a legtöbb pontot. Ebbe a csapatba a versenyzők és az edzők mellett beletartoznak az egyesület háttérmunkáit végző kollégák és a szülők is, hiszen azt ne feledjük, hogy nem a felnőttek, hanem a picik szerzik a legtöbb pontot. A különböző korosztályos bajnokságokon szereplő fiatalok ugyanis nagyon értékes pontokkal járulnak hozzá minden évben az összterméshez. A gyerekek versenyeztetésében a szakmai munka mellett komoly részt vállalnak a szülők is, akik megteremtik a lehetőséget a lányoknak és a fiúknak, hogy kajakozhassanak és kenuzhassanak. Az általam megfogalmazott célt erőn felül teljesítette mindenki az egyesületben.

- Ki lehet valakit emelni?

- Az edzőket mindenképpen szeretném kiemelni. Agócs Ágnes, Boldizsár Gáspár, Czinege Zsolt, Csamangó Attila, Győrfi Tamás, Hüvös Viktor, Kása Ferenc, Kása Péter, Kovács László, Oravecz Máté, Simon Miklós és Vécsi Viktor is sokat tett azért, hogy 2018-ban az NKM Szeged VE lett a legsikeresebb klub Magyarországon. Az egyesület vezetése mutatja az irányt és felépítette az ehhez szükséges rendszert, de tartalommal az edzők töltik meg nap, mint nap. A példa pedig azt mutatja, hogy ők is nagyszerűen végezték a munkájukat és ezért jár nekik a köszönet. Nyilván nem leszünk minden évben ennyire sikeresek, de ha valahol hiányosságot tapasztalunk, akkor azt javítanunk kell, ebben segít minket a már többször emlegetett egyesületi struktúra.

- Tudna esetleg példát mondani?

- Nehéz kiragadni egyetlen példát, hiszen valóban egy rendszerben dolgozunk. Ebbe beletartoznak az iskolai együttműködések, a szoros kapcsolat az egyetemmel, valamint  például a tehetség menedzselés is! A versenyzőket egyesületi szinten is monitorozzuk, folyamatosan figyeljük és mérjük a fejlődésüket. Télen és nyáron is központi felméréseket csinálunk, ami még pluszban segíti az edzők munkáját. Ezt a rendszert nehéz volt felépíteni, egy fajta szemléletváltásra is volt szükség, de emellett tettük le a voksunkat és az eredmények azt igazolják, hogy jól döntöttünk!

- Ha most valóban megállunk egy pillanatra és egy kicsit előre nézünk, akkor mi a terv a jövőre nézve? Hol lát még előrelépési lehetőséget? 

- Előrelépési lehetőség mindig van, de azt figyelembe kell venni, hogy mindig reális célt kell kitűzzünk magunk elé. Nem szabad túlfeszíteni a húrt. Ami pedig a jövőt illeti, említek egy konkrét példát, a női kajakot, mert úgy érzem, hogy ebben most van egy kis lemaradásunk egyesületi szinten. Azt azonban minden sportban dolgozó szakembernek tudomásul kell vennie, hogy a mai világban sokkal több kavicsot kell megmozgatnunk, hogy csiszolatlan gyémántot találjunk! Ezek a gyémántok éppen ezért sokkal értékesebbek, de sokkal jobban is kell rájuk vigyázni és védeni kell őket! Ezzel pedig ismét eljutottunk a tehetséggondozáshoz! A gyerekeknek tanulniuk kell, nem eshetnek a sport áldozatául, nagyon figyelni kell rájuk, hiszen minden egyén másféle törődést igényel. Nagyon nagy a felelősségünk!  Az elsődleges cél, hogy sportembereket neveljünk! A mai világban nem lehet tudni, hogy valaki meddig marad bent a sportágban. Könnyen lehet, hogy már 12 évesen másfelé sodorja az élet, de az is lehet, hogy eljut egy felnőtt világbajnokságra, vagy az olimpiára. Nekünk az a feladatunk, hogy neveljük a gyerekeket, vigyázzunk rájuk és közben megadjuk nekik a lehetőséget, hogy a sportban is kihozzák magukból a maximumot.

- Végig gondolva az elmúlt éveket és az egyre jobb eredményeket, mire a legbüszkébb?

- Arra, hogy az NKM Szeged Vízisport Egyesület nagybetűs CSAPAT-ként működik. Egy nagyszerű közösség alakult ki, amiben még szintén sok lehetőséget látok. Meggyőződésem, hogy ugyanezen az úton kell tovább menni és akkor hasonlóan szép eredmények várnak ránk a jövőben is.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kajak-kenu NKM Szeged VE Sík Márton