Hirdetés
Színes 2018. október 11. 11:18 Forrás: nlcafe.hu

Marie Antoinette ékszerei kerülnek kalapács alá

Marie Antoinette egykori, személyes kollekciójába tartozó ékszereit hirdette árverésre a Sotheby’s. A kikiáltási ár 5 millió dollár, azaz 1,5 milliárd forint. És minden bizonnyal ennél többé fognak elkelni az ékszerek.
Hirdetés
Hirdetés

A múzeumba illő ritkaságok most először kerülnek a nagy nyilvánosság elé, ezért a novemberi árverésnek még történelmi jelentősége is van, mivel szélesebb publikum utoljára még néhai tulajdonosukon láthatta őket.

Az ékszereket a francia forradalom alatt menekítették ki az országból, köztük egy gyémántokkal díszített igazgyöngy függőt és egy háromszáz igazgyöngy felhasználásával készített nyakéket, amelyeket 85-86 millió forint értékűnek tartanak.

Marie Antoinette 1791-ben, mikor férjével, XVI. Lajossal már szökésüket tervezték, intézkedett arról is, hogy királynői ékszereit hű alattvalói segítségével biztonságban kicsempéssze az országból. Az ékszerek először Brüsszelbe, majd Bécsbe kerültek, hogy ott várják őt, azonban mint tudjuk, 1793 januárjában először a királyt, majd októberben Marie Antoinette-et is kivégezték.

Ezután az ékszerek életben maradt lányához, Mária Terézia Saroltához kerültek, aki aztán unokahúgának, Parma hercegnőjének ajándékozta a kollekciót, azóta is a Bourbon–Parma család tulajdonában volt. A nemesi család most több más ékszerritkasággal egyetemben bocsátja árverésre, a teljes kollekció kikiáltási értéke 5 millió dollár, vagyis csaknem 1,5 milliárd forint.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: árverés ékszer Marie Antoinette