Túl a városon 2018. október 9. 16:59 Forrás: MTI

Az LMP szerint az államnak kell fenntartania a felsőoktatási intézményeket

Az egyetemek állami fenntartása mellett foglal állást a párt.

Állami fenntartásban kell maradniuk az egyetemeknek, ellenkező esetben nem lesz ráhatásunk a felsőoktatási intézmények életére – hangsúlyozta az LMP országos elnökségének titkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté azt mondta, a kormány gyökeres átalakítást tervez a felsőoktatás fenntartási modelljében, ugyanakkor nem egyértelmű, ki és hogyan alakítaná át azt.

Emlékeztetett: előbb a Budapesti Corvinus Egyetem kiszervezése merült fel közalapítványi fenntartásba, néhány napja viszont már több intézmény is szóba került az átalakítással összefüggésben. 

A politikus szerint mindez komoly tandíjemeléssel járna, és a hallgatók harmada szorulna ki a felsőoktatásból. 

Az LMP szerint az állami fenntartás megtartása mellett gyökeresen növelni kell az oktatás, azon belül az egyetemek forrásait. A párt az első három diplomát biztosítaná ingyenesen mindenki számára, és az autonómia megadása mellett növelné az oktatók bérét, emellett partneri kapcsolatot alakítana ki a gazdasági és civil élet, valamint a felsőoktatási intézmények között – mondta. 

Beszámolt arról is, hogy az LMP ifjúsági szervezete kedden demonstrációt tart a Corvinusnál. 

Az LMP és a Jobbik közeledését firtató kérdésre Kanász-Nagy Máté úgy felelt: a Jobbik-frakcióból kizárt Volner János hőzöngését nem tudom követni. Az LMP még nem hozott döntést jövőbeli szövetségi politikájáról. Az önkormányzati választások vonatkozásában október 20-ai kongresszusán határoz arról a párt, kikkel és milyen formában képzeli el az együttműködést. Megjegyezte: kapcsolatfelvétel nemcsak a Jobbikkal történt, az ellenzéki oldalon a 21. századi pártok között indult közös gondolkodás.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felsőoktatás Jobbik LMP oktatás oktatásügy