Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. október 9. 15:30

Závada Pál-ősbemutatóra készülnek a Kisszínházban

Képriport
Az utolsó üzlet címmel a zsidó nagytőkés Weiss család történetét dolgozta fel a Kossuth-díjas író, Závada Pál. A szegedi színház megrendelésére írt történet, bár több mint hetven éve játszódik, ma is aktuális, mert az életünk és a hatalom viszonyára fókuszál.

Hirdetés

A darab a második világháború idején játszódik. Főszereplői az ország legnagyobb vállalatbirodalmának tulajdonosai, de zsidó származásuk miatt üldözöttek. Megmenekülésük fejében a gyáraikat és a birtokaikat kényszerűen átadják az SS-nek.

Az utolsó farsangra összegyűlnek a családi kastélyban. Aggodalmaik kettősek: egyrészt hogyan sikerülhet megmenteniük az életüket, másrészt pedig a rendkívüli helyzetben mihez kezdjenek egymás közti viszonyaikkal.

– A történet több mint hetven éves, de nemrégen írta meg. Mit érdemes tudni a színműről?

– A darab egészen pontosan 1944-ben játszódik, és Weiss Manfréd örököseinek a története. Persze nem pontosan azt írtam meg, amit a történelemkönyvekből ki lehet olvasni, hiszen ez a darab egy fikció – mondta kérdésünkre az olvasópróba előtt a szerző, Závada Pál.

– Hogyan került kapcsolatba a szegedi színházzal?

– A regényből korábban már több ízben is tartottam felolvasó estet, az egyik ilyenre eljött Spiró György is, neki jutott eszébe, hogy érdemes lenne ebből egy darabot írni. Spiró még az előző színházi vezetés tagja volt. Barnák László viszont örömmel mondta, hogy átvenné ezt a darabot, ezért megtiszteltek azzal, hogy szerződtek velem. Így lettem én a kontinuitás képviselője a szegedi színházban.

– Mennyire aktuális ez a darab, hiszen több mint hetven éves a történet?

– Egy szerző mindig azt reméli, hogy minden sora aktuális. A színház nem plakátművészet, ezért az üzenetek nem direkten lefordíthatóak. Ennek ellenére bízom abban, hogy a nézők magukénak fogják tekinteni a darabot, és saját mai problémáikra is rá fognak ismerni: magángondjaikra és közügyeinkre, szégyellnivalóikra és menekülési próbálkozásaikra, de leginkább az életünk és hatalom viszonyára, ami egy ilyen kiélezett történetben – amikor túlélési stratégiát kell választani – elkerülhetetlen.

A rendező, Lukáts Andor a szereplőknek az olvasópróba előtt azt mondta, ő egész életében azt tanulta, hogy nincs hazugság: ha valami nem jó, akkor nem jó, és azt nem titkoljuk el.

– Ezt azért bocsájtottam előre, mert ez a darab elég nehéz, de jó is. Ugyanakkor nagyon sok munkát fog igényelni.

A szereposztás szerint összesen kilencen – Kárász Zénó, Szávai Viktória, Menzel Andrea, Jakab Tamás, Vicei Zsolt, Szegezdi Róbert, Szilágyi Annamária, Fekete Gizi és Krupp Bence – birkóznak majd a darabbal az elkövetkezendő hat hétben.

Bemutató november 23-án, a Kisszínházban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Szegedi Nemzeti Színház Závada Pál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés