Hirdetés
Szegeden 2018. október 9. 07:45

Zöldkommandó indul az illegális szemetelők nyomába

Idén júliusig 5500 tonna hulladékot halmoztak fel a szabálysértők.

Zöldkommandót indított közösen az önkormányzat és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft., hogy megelőzzék, illetve csökkentsék az illegális szemétlerakást. Ez ugyanis egyre inkább elszaporodott a városban, holott létezik kulturált megoldás a hulladékgyűjtésre.

– Amióta csak megépült a szelektívgyűjtő itt a Víztorony téren, azóta borzalmas a környéke – panaszkodott a zöldkommandósoknak az Újszegeden lakó Farkas Judit

Botka László polgármester a legutóbbi közgyűlésen hangsúlyozta, működik a hulladékudvarok és szelektív gyűjtőszigetek rendszere. Emellett a lakosság évente egy alkalommal telefonon házhoz rendelheti a lomtalanítást, ami ingyenes. Az illegális szeméthalmok viszont nemcsak elcsúfítják a környezetet, hanem sokba is kerülnek: csak az idei első félévben 5500 tonna hulladékot halmoztak fel a szabálysértők.

– Tesztüzemben már elindult a zöldkommandó, ehhez bővítettük a létszámot. Sikerekről számolhatok be, több eljárást indítottunk már illegális hulladéklerakásért. Sziszifuszi munkát végzünk, de mert bele is nézünk a szemétkupacokba, számlák, levelek, más iratok alapján utolérjük a gazdáját – mondta Hegyeshalmi Tibor, a közterület-felügyelet vezetője.

A zöldkommandó autóval ellenőrzi a legproblémásabb tarjáni és újszegedi gyűjtőszigeteket. Éjszaka és hétvégente is razziáznak

A zöldkommandó két járőrpárja – a közterület-felügyelet és a környezetgazdálkodás munkatársai – reggel 7 és este 7 óra között autóval járja a kiemelt, vagyis a legproblémásabb területeket hétvégente is. Emellett éjszakai ellenőrzéseket is beiktatnak. Így a Budapesti körutat és környékét, valamint Újszegedet, de kaptak már meghívást Dorozsmáról is. Első lépésben tetten éréskor csak figyelmeztetnek és tájékoztatnak a hulladék szabályos és ingyenes elhelyezéséről. És ez csak a kezdet. A tapasztalatok alapján bővítik majd a létszámot és a területet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hulladék környezetvédelem Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. szemét szemetelés zöldkommandó