Hirdetés
Szegeden 2018. október 7. 10:40

Phoeby, a vörös panda a Vadaspark új sztárja

Képgaléria
Hollandiában született, de egy dániai állatkertből érkezett Szegedre Phoeby, a vörös vagy kis panda, hogy párba álljon Baltazárral, a már régóta a Vadasparkban élő, de időközben magányossá váló hímmel, aki – micsoda véletlen – egy dán állatkertben látta meg a napvilágot.

Nyelvi problémák persze akkor sem lennének, ha nem ugyanonnan érkeztek volna Szegedre, a két panda hamar megtalálta a közös hangot, és békében élnek erdei kifutójukban. Ez azért is jó jel, mert az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) utódokat vár kapcsolatukból. A pandák sokat pihennek napközben az ágakon, így akik kifejezetten miattuk keresik fel a Vadasparkot, azoknak nyitásra, reggel 9 órára érdemes odaérniük, mivel az állatok akkor kapják meg a reggelijüket, amely természetesen helyben nőtt bambuszhajtást is tartalmaz, és ekkor a legaktívabbak.

Kevesen tudják, de a panda elnevezés elsősorban ezt a fajt illeti, nem a távoli rokonukat, az óriás pandát. A másik neve a macskamedve, ami megtévesztő, hiszen sem nem macska, sem nem medve, hanem különálló, jelenleg ezt az egy fajt magába foglaló családba tartozik.

(fotók: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos)

Régebben a medvék közé sorolták őket, és emiatt közeli rokonának vélték az óriás pandát. Annyi hasonlóság biztos van, hogy a kis pandák is előszeretettel fogyasztanak bambuszt. Annak ellenére, hogy a ragadozók rendjébe tartoznak, csak kis mennyiségben esznek húst. A kis pandák a Himalája déli, délkeleti és keleti lejtőin élnek, nyáron akár 5000 méter magasságig is felhatolnak, télen alacsonyabb szintre vándorolnak. A hegyvidéki erdőket kedvelik, amelynek aljnövényzete sűrűn nőtt bambuszból áll. Veszélyeztetett állatok, a természetben rohamosan csökken a számuk, elsősorban élőhelyük pusztulása (túlzott fakitermelés, a bambusz irtása) miatt, valamint végzetes rájuk a kóbor és pásztorkutyák által terjesztett szopornyica is. Komoly problémát jelent az orvvadászat és az illegális kereskedelmük. A pandák legfőbb felvevőpiaca Kína, és elsősorban olyan államokban fogják, mint Mianmar, ahol kevésbé tudják vagy akarják betartani a törvényeket és a nemzetközi egyezményeket. A szőrméjéért, húsáért és házi kedvencként való tartásáért egyaránt kereskednek vele.

Az állatkertekben – a fajmentő tenyészprogramuknak köszönhetően – már jobb a helyzet. Sokáig nehezen szaporítható és ritka fajnak számított, az elmúlt években viszont már stabil, szépen gyarapodó állomány alakult ki az európai állatkertekben, amelyekben jelenleg körülbelül 380 egyede él. A Szegedi Vadaspark gyűjteményének régóta fontos faja a vörös panda, amely egyben az egyik legnagyobb kedvence a látogatóknak.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Szegedi Vadaspark vörös panda