Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. október 6. 18:40

Kozma József: Nem a néven múlik, ki az igazi magyar

Képriport
– Magyarországnak ma is a ‘48-as hősökhöz hasonló, felelős vezetőkre lenne szüksége – mondta Kozma József önkormányzati képviselő az Aradi vértanúk terén az október 6-i nemzeti gyásznapon.

Hirdetés

A központi megemlékezést követően az önkormányzat nevében Nagy Sándor alpolgármester, Martonosi Éva aljegyző és Kozma József önkormányzati képviselő koszorút helyezett el a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban Batthyány Lajos szobránál.

Az 1848–49-es Polgári Forradalom és Szabadságharc tizenhárom hős tábornokának és az első felelős magyar kormány mártír miniszterelnökének tiszteletére koszorúkat helyeztek el és gyertyákat gyújtottak szombaton délután az Aradi vértanúk terén.

A városi megemlékezésen Kozma József, a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság elnöke mondott emlékbeszédet.

Kozma József elmondta, az aradi vértanúk többsége nem magyar anyanyelvűnek született, és ők mégis életüket adták Magyarországért, a magyar szabadságért, többük választott hazájáért.

Hősies életük és mártírhaláluk pedig örökre a legnagyobb magyarok közé emelte őket.

– Mi Szegeden tudjuk, hogy nem a néven múlik, ki az igazi magyar, és ki nem. De nem is azon múlik, ki döngeti hangosabban mellkasát, ha a nemzet szót meghallja. Mi Szegeden tudjuk, hogy az embert tettei alapján kell megmérni és megítélni. Azt kell nézni, ki, mit tesz közösségünkért. Ki segít a gyengébbeken, ki védi meg az elesetteket, és ki az, aki munkájával hozzájárul közösségünk fejlődéséhez. Ki az, aki áldozatokat hoz otthonáért, városunkért, közös jövőnkért és az országért. 1848 hősei a legnagyobb áldozatot hozták a hazájukért, életüket adták a haza szabadságáért – mondta a szónok.

Kozma József beszélt arról is, hogy a vértanúvá lettek azért harcoltak, hogy hazánk ne függjön se az osztrák monarchiától, se az orosz cártól. Az aradi vértanúk azért áldozták fel életüket, hogy a magyarság önálló, független és szabad nemzetté válhasson Európában. 1849. október 6-án úgy tűnhetett, az aradi hősök halálával a függetlenség és a társadalmi haladás, a polgári demokrácia hívei végérvényesen elvesztették a szabadságért vívott küzdelmüket.

– Mi viszont, 169 évvel a súlyos csapás után, ma már tudjuk, hogy a ‘48-as hősök nélkül Magyarország sosem válhatott volna független, szabad, európai országgá. Az aradi vértanúk példát mutattak az 1956-os forradalom hőseinek, és kijelölték az utat az 1989-es rendszerváltáshoz, majd a 2004-es uniós csatlakozásunkhoz is. Nélkülük, az ő áldozatuk nélkül Magyarország ma nem lehetne az európai közösség egyenjogú tagja.

A megemlékezés szónoka szerint az aradi vértanúk nem hiába áldozták fel életüket. Magyarország az elnyomás hosszú-hosszú évtizedei után végül elérte függetlenségét és szabadságát. Hazánk elnyerte Európa megbecsülését, és így az európai közösség teljes jogú tagjává válhattunk.

– Ne hagyjuk, hogy bárki veszélybe sodorja az európai Magyarországot. Ne hagyjuk, hogy az ország vezetői a legrosszabb XX. századi történések irányába kormányozzák az országot. Ne hagyjuk, hogy XXI. századi diktátorok és autoriter rezsimek mintája szégyenítse meg vértanúink emlékét. Ne hagyjuk, hogy szabadságunk és függetlenségünk zálogát, nehezen megszerzett európai uniós tagságunkat ma, a demokrácia korában, bárki veszélybe sodorhassa.

Kozma József kijelentette,

Magyarországnak ma is a ‘48-as hősökhöz hasonló, felelős vezetőkre lenne szüksége. Olyan vezetőkre, akik nem Európa ellen harcolnak, hanem az európai Magyarországért. Olyan vezetőkre, akik méltóak az aradi vértanúk emlékéhez, és meghallják a nemzet szavát.

Mert a nemzet szabadságért és az európai Magyarországért kiált.

– Szeged sikerének az a záloga, hogy egyedülállóan összetartó közösséget alkotunk. Nincs még egy ilyen sokszínű város, de nincs még egy ilyen összetartó közösség sem az országban. Senkinek sem hagyhatjuk, hogy elvegyék tőlünk sikereinket, és senkitől sem fogjuk eltűrni, hogy közösségünk tagjait ártatlanul elítéljék. Emlékezzünk méltóan az aradi vértanúkra, és védjük meg együtt a büszke, szabad és európai Szegedet! – fejezte be emlékező beszédét Kozma József.

A megemlékezést követően megkoszorúzták az Aradi vértanúk emlékoszlopát.

Szeged város önkormányzatának nevében Nagy Sándor alpolgármester, Martonosi Éva aljegyző és Kozma József helyezte el a hősök emlékműve előtt a hálás utókor koszorúját, de az állami szervek, a fegyveres testületek küldöttei, valamint a pártok és civilszerveztek is koszorúzással és főhajtással fejezték ki tiszteletüket és megbecsülésüket hős forradalmár elődeink előtt.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1848–49-es forradalom és szabadságharc Kozma József megemlékezés Aradi vértanúk tere
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés